Ontmoetingen met het Zuiden geven ondernemerschap kleur

Ontmoetingsavond[Foto: Patrick Biesbrouck]

Tijdens een ontmoetingsavond in Deinze heeft Trias de ondernemende mensen in Afrika belicht. Vooral de situatie in Guinee en Congo kwam aan bod. Beide landen staan voor grote uitdagingen. "Maar opgeven staat niet in ons woordenboek", zei de Congolese onderneemster Chantal Ifanga.

Op de affiche van de ontmoetingsavond werden ondernemende vrouwen uit Guinee aangekondigd. Door visumproblemen raakten deze gastspreeksters niet tijdig in ons land. "Ik vind het belangrijk dat de stem van ondernemende mensen in het Zuiden gehoord wordt. Toch hebben we er niet aan gedacht om dit evenement af te gelasten", leidde schepen van Ontwikkelingssamenwerking Trees Van Hove de avond in.

Nancy Snauwaert, programmacoördinator van Congo en Guinee, legde uit hoe moeilijk de context is voor ondernemers in Guinee en Congo. "Beide landen scoren bijzonder slecht in de rapporten van bijvoorbeeld de Wereldhandelsorganisatie. Toch liggen er kansen voor ondernemers en getuigen de mensen van ondernemerszin en creativiteit." Markant-voorzitster Lieve Droogmans staafde cijfermateriaal met het reisverslag van haar bezoek aan Guinee eind vorig jaar.

"In Guinee maakten we kennis met verschillende vrouwengroepen van Coprakam. Deze vrouwencoöperatie verenigt vrouwen die honing, pinda en karité produceren en verwerken. Die vrouwen beseffen heel goed het belang van samenwerken in groep. Ondanks de beperkte infrastructuur en gebrekkige steun van de overheid, is er bij de vrouwen een sterke wil om vooruitgang te boeken", aldus Droogmans.

Chantal Ifanga runde jarenlang een zaak in Congo en heeft sinds enkele jaren een catering- en evenementenbedrijf in Brussel. Ze onderstreepte het belang van uitwisselingen tussen ondernemers in Noord en Zuid. "Een externe kijk op een probleem kan vaak een deel van de oplossing zijn waar een ondernemer naar zoekt. Het lijkt me van fundamenteel belang dat voldoende informatie en kennis gedeeld wordt tussen ondernemers onderling, in beide richtingen én met oog voor de lokale context."

Trias-medewerker Johan Declercq is ervan overtuigd dat de kennismaking met het Zuiden ervoor zorgt dat je ook over je zelf erg veel leert. De voorzitster van Unizo Deinze, Valerie De Ruyck, is het daarmee eens. "De ontmoetingen met ondernemers uit het Zuiden kleuren ons eigen ondernemerschap. Ook al is het voor hen misschien eerder een noodzaak dan een keuze om samen te werken, het neemt niet weg dat ook wij meer aandacht moeten schenken aan de meerwaarde van het coöperatieve gedachtegoed."

Voorzitter Philippe Matthijs sloot de avond af met een uiteenzetting over de algemene aanpak van Trias.


www.triasngo.be
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel