Onverwacht hevige neerslag teistert Sahel


Het regenseizoen in West-Afrika en de Sahel-landen is onverwacht vroeg begonnen dit jaar. Onder meer Burkina Faso, Niger, Senegal en Guinee werden getroffen. Jonge planten op het veld zijn niet opgewassen tegen de hevige buien en de daaropvolgende overstromingen. In laaggelegen gebieden moeten mensen hun huizen verlaten. Klimatologen vrezen in de toekomst meer onvoorspelbare, maar extreem zware regenval. 


De voorbije dagen en weken regende het op sommige plaatsen meer dan in de voorbije dertig jaar samen. Begin juni, één maand voor de normale start van het regenseizoen, werden de huizen van enkele duizenden mensen in Noord- Burkina Faso overstroomd. In de Kouritenga-provincie viel maar liefst 155 mm neerslag op één dag. Kurkdroge, zinderend hete regio’s staan plots helemaal blank. Met de nodige chaos als gevolg.

Vanaf begin jaren zeventig tot begin jaren negentig viel er amper een druppel regen in de Sahel. De bevolking verhuisde naar de vruchtbare rivierdelta’s en lagergelegen gebieden, om op die manier toch nog gewassen te kunnen verbouwen. Precies deze regio’s worden nu het hardste getroffen door de overvloedige neerslag. Bovendien werd – wegens de aanhoudende droogte – nooit echt geïnvesteerd in een degelijk afwateringssysteem. Ook nauwkeurige early warning-systemen en rampenplannen zijn vrijwel onbestaande.

In andere regio’s, waar normaal voldoende neerslag valt, vangt de regenmeter steeds minder vocht. Bovendien stijgen de temperaturen. Dat is het geval in Centraal-Ghana, waar gigantische stuwdammen voorzien in de elektriciteitsbevoorrading van ook Togo en Benin. Die bevoorrading dreigt in de problemen te komen omwille van de lage waterstand.
 
Klimatologen zijn voorzichtig om de oorzaak van de uitzonderlijke regenval bij de klimaatverandering te leggen, hoewel het neerslagpatroon de jongste jaren steeds grilliger wordt. De specialisten wijzen erop dat ze nauwelijks over wetenschappelijke informatie beschikken. Die is nodig om kortstondige weerfenomenen te onderscheiden van langetermijntrends, zoals klimaatopwarming.

www.bevrijdewereld.be

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel