'Ook Indonesië moet grote aardbeving vrezen'

De grote aardbeving in Indonesië enkele maanden geleden, waarbij meer dan duizend doden vielen, is volgens wetenschappers de voorbode van een nog veel zwaardere beving. Die kan bovendien een tsunami veroorzaken.

In het wetenschappelijke tijdschrift 'Nature Geoscience' concluderen de wetenschappers dat de aardbeving in Padang, die 7,6 op de schaal van Richter mat, niet de grote beving is die ze al een tijdje verwachtten. De aardbeving verminderde de spanning op de Sunda-breuklijn niet en vergroot zelfs de kansen op een zwaardere beving. Samen met andere aardbevingen in 2005 en 2007 bouwde ze immers de druk op de breuklijn op. De catastrofale tsunami in 2004 werd opgewekt door een aardbeving op diezelfde Sunda-breuklijn. De vloedgolf eiste toen tweehonderdduizend doden.

Volgens de geologen is een segment van de beruchte breuklijn onder het eiland Siberut al tweehonderd jaar niet meer gebroken. Ze voorspellen dat in die regio de volgende grote aardbeving komt. Vooral de kustgebieden van Zuidwest-Sumatra lopen gevaar, waaronder steden als Padang en Bengkulu en enkele eilanden voor de kust.

De wetenschappers waarschuwen dat de bevolking grotendeels onvoorbereid is op de nakende aardbeving en dat er geen goede coördinatie is tussen de overheid en buitenlandse hulporganisaties.

BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel