Opnieuw Amerikaanse steenkoolreus in de problemen

steenkoolmijn

Arch Coal, het op een na grootste kolenbedrijf in de VS, heeft bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd. Het is een zoveelste teken aan de wand voor de steenkoolsector, en de Amerikaanse kolenindustrie in het bijzonder.

Het faillissement van Arch Coal komt op zich niet echt als een verrassing:het bedrijf boekte in het derde kwartaal van 2015 nog een nettoverlies van 2 miljard dollar en kampte al langer met een enorme schuldenberg. Eind december slaagde Arch Coal er niet in een rente van 90 miljoen te betalen.

Malaise

Dat alweer een steenkoolbedrijf bescherming moet vragen tegen zijn schuldeisers, is opnieuw een teken aan de wand voor de Amerikaanse steenkoolsector. Eerder moesten ook al Walter Energy, Alpha Natural Resources en Patriot Coal uitstel van betaling aanvragen door de aanhoudende malaise in de sector.

In de VS zijn tussen 2009 en 2013 veel verouderde steenkoolcentrales gesloten. Bij nieuwe centrales wordt veel vaker gekozen voor het goedkopere schaliegas of wind- en zonne-energie. In juli vorig jaar moest steenkool daardoor voor het eerst de eerste plaats in de Amerikaanse energiemix afstaan. De Dow Jones US Coal Index daalde in vijf jaar tijd met maar liefst 95 procent, terwijl de beurzen het net goed deden in die periode.

Klimaat

Steenkool is de meest klimaatonvriendelijke vorm van energieprocutie en krijgt het daardoor ook wereldwijd steeds moeilijker. Eind vorig jaar kondigde de Britse regering aan om in tien jaar tijd alle steenkoolcentrales in het land te sluiten, en ook multinationals als Unilever willen zo snel mogelijk van de vervuilende energie af.

De industrie vestigt haar hoop nu vooral op groeilanden als China en India, die afhankelijk blijven van steenkool om hun economische groei van goedkope brandstof te voorzien. Maar ook daar groeit het verzet. Steenkoolcentrales zijn immers ook een belangrijke bron van lokale vervuiling en van de smog die grote steden in de regio teistert. China kondigde onder meer daardoor vorige week nog een moratorium aan op nieuwe steenkoolmijnen.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels