Oxfam: helikopter met eerste hulp naar Nias


Na de zware aardbeving van maandag 28 maart voor de kust van Sumatra, bezocht een team van Oxfam het zwaar getroffen eiland Nias. Het team besloot meteen eerstehulpmateriaal over te vliegen vanuit Indonesië. Het materiaal, afkomstig uit opslagplaatsen in Atjeh en Medan, is woensdag, 30 maart, in Nias aangekomen.

De eerste helikopter voerde tenten aan voor 300 mensen, 5.000 porties noedels, 10.000 porties rijst, 3.000 flessen water, 200 zakken om lijken te bergen en honderden liters brandstof. Dezelfde vlucht had ook basisvoorzieningen voor medische hulp aan boord, zoals geneesmiddelen en verband.

Momenteel worden in de stapelplaatsen van Indonesië nog meer hulpgoederen verzameld. Eens alles gecentraliseerd is, zal deze hulp via boten naar het eiland vervoerd worden. Op vrijdag 1 april zal eveneens gespecialiseerde uitrusting zoals waterpompen, watertanks en communicatiemateriaal voor een waarde van ongeveer 750.000 euro vanuit het Verenigd Koninkrijk overgevlogen worden naar dit gebied.

Een van de prioriteiten is zorgen voor de waterbevoorrading, want in vele gebieden is de watervoorziening weggevallen. Als er geen drinkwater voorhanden is, dreigt altijd gevaar voor ziekten. “Door de vernietiging van de waterinstallaties in Gunungsitoli zijn 20.000 mensen nu zonder drinkbaar water," verklaart Alessandra Vilas Boas, een van de Oxfam-teamleden op Nias. “Als we niet snel voor de aanvoer van drinkbaar water kunnen zorgen, kunnen er ziekten uitbreken en dan zullen er nog meer slachtoffers vallen."

“Deze morgen hebben we per helikopter mensen kunnen evacueren die bij de aardbeving zwaar gewond raakten. Nog vele andere eilandbewoners hebben dringend verzorging nodig. Oxfam heeft de hulpverlening ter plaatse op gang gebracht en tegen vanavond zullen drie watertanks aan 10.000 mensen drinkbaar water kunnen leveren. We hebben ook tenten, voedsel en medisch materiaal aangevoerd en nog meer hulp is onderweg.”

Oxfam heeft eveneens de distributie georganiseerd van flessen water, koeken en tenten en er zijn basiskledingstukken ter beschikking gesteld aan zo’n honderd mensen die alles kwijtgeraakt zijn.

“De omstandigheden zijn echt beroerd,” vervolgt mevrouw Villas Boas. “Ik heb de vorige nacht in een kamp doorgebracht samen met mensen die hun woning kwijtgeraakt zijn. Het begon te regenen en we probeerden samen droog te blijven onder plastic zeil. Maar terwijl ik teruggevlogen ben naar Indonesië moeten al die duizenden mensen die werkelijk alles verloren hebben weer zo’n moeilijke nacht tegemoet zien.”

Op donderdag 31 maart zal Oxfam een openbare keuken bouwen zodat eten kan bereid worden voor de vele slachtoffers van de aardbeving. Ook zullen nog meer Oxfam-medewerkers per helikopter naar Nias vliegen om te helpen bij de hulpverlening.

Contact:

Chantal Nijssen, tel. 02/501 67 62 Info op de website van Oxfam-Solidariteit

Deel dit artikel