Oxfam: Levenswijze van nomaden bedreigd door voedselcrisis in Niger

De nomaden in Niger zijn zo zwaar getroffen door de huidige voedselcrisis dat hun levenswijze, die al sterk aangetast was door opeenvolgende problemen, nu helemaal dreigt te verdwijnen, zei Oxfam nadat de organisatie de zuidelijke regio’s van het land onderzocht.

Als gevolg van de voedselcrisis hebben de nomaden gemiddeld 70 percent van hun dieren verloren. Dit betekent dat 3.500 mensen in de regio van Maradi rechtstreeks getroffen worden.

Een van de gevolgen is dat 40 percent van de volwassenen en een derde van de kinderen in deze gemeenschappen van veehoeders moeten overleven met slechts een maaltijd per dag of zelfs nog minder. Bijna een op de tien gezinnen probeert te overleven met een dieet van wilde planten, bladeren en gras.

Hulp op lange termijn nodig

“Voor de nomaden van Niger is de situatie uitzichtloos. Als een veehoeder zijn dieren verliest, verdwijnen tegelijk ook zijn bestaansmiddelen. Zonder hun dieren beschikken zij niet meer over een manier om te overleven. Als deze mensen geen hulp krijgen over een lange termijn, zodat ze hun bestaansmiddelen weer kunnen opbouwen, dreigen twaalf eeuwen van nomadische cultuur simpelweg voorgoed te verdwijnen,” zei Natasha Kafoworola Quist, regionaal directeur van Oxfam voor West-Afrika.

De nomadische Toearegs en Fulani verplaatsen zich over vele honderden kilometers, op zoek naar weideland voor hun dieren. Samen vormen zij 20 percent van de Nigerese bevolking. De voorbije voedselproblemen en het inkrimpende grasland hebben deze bevolkingsgroepen al sinds een aantal jaren bijzonder kwetsbaar gemaakt en gedwongen om oplossingen te zoeken. Deze crisis zou wel eens de zwaarste klap kunnen zijn.

Uit het Oxfam-onderzoek blijkt dat de boerengemeenschap eveneens heel zwaar getroffen werd. De boeren hebben gemiddeld 75 percent van hun dieren verloren en 20 percent van de volwassenen moet zien te overleven met één maaltijd of nog minder per dag.

De voedseldistributie is op gang gekomen in Niger, maar de oproep van de VN blijft tot nog toe zwaar beneden de verwachtingen. Er is nog steeds 50 miljoen dollar nodig. Ook als dat geld zou gevonden worden, kan de voedselhulp slechts een tijdelijke uitkomst bieden voor de nomaden.

Meer dan een goede oogst

“De rijke landen moeten nu 50 miljoen dollar bijeenbrengen om de mensen vooruit te helpen in afwachting van de oogst in oktober. Maar geld alleen zal deze crisis niet kunnen oplossen. Voor de nomaden die het grootste deel van hun kudden verloren hebben, zal de oogst weinig aarde aan de dijk kunnen zetten. De noodhulpacties moeten parallel lopen met blijvende hulp aan de nomaden,” zei Natasha Kofoworola Quist, regionaal directeur van Oxfam voor West-Afrika.

Oxfam werkt samen met de Nigerese organisatie, AREN, om de nomaden in de streek van Dakoro te helpen. Het programma zal 130.000 mensen kunnen bereiken. De bevolking werkt in gemeenschappelijke velden en werkt mee bij het ruimen van het dorpDaarvoor ontvangen zij bonnen die ze op de lokale markten kunnen ruilen voor voedsel. Deze week voert Oxfam haar inspanningen verder op om ook diegenen te bereiken die al hun dieren verloren hebben.

Enkele cijfers:
-Oxfam deed onderzoek bij 295 gezinnen of ongeveer 3.500 mensen in Dakoro, in de regio Matari -Zuid-Niger.
-Er is dringend hulp nodig voor 8 miljoen mensen in Niger, Mali, Mauritanië en Burkina Faso. Zij worden bedreigd door een enorme voedselcrisis.
- In Niger hebben 3,5 miljoen mensen heel dringend hulp nodig.
- In Mali gaat het om 2,2 miljoen mensen.
- In Mauritanië gaat het om 800.000 mensen.
- In Burkina Faso gaat het om 500.000 mensen.

Voor meer informatie
In België:
- Erik Van Mele, adjunct-directeur zuidwerking bij Oxfam-Solidariteit
tel. 02-501 67 47
e-mail: erik.vanmele@oxfamsol.be
- Brigitte Gloire, programma-beheerder West-Afrika bij Oxfam-Solidariteit (Franstalig)
Tel. 02-501 67 53
e-mail: brigitte.gloire@oxfamsol.be

www.oxfamsol.be
In West-Afrika:
Daniel Blais, programmabeheerder bij Oxfam
Tel. 00 226 36 21 00
e-mail: oxfambe@fasonet.bf

Deel dit artikel