Palestijnen dagen de VN uit

Voor sommigen schreven de Palestijnen geschiedenis op de 66ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Critici noemden de top in New York dan weer één groot theater waarbij de Palestijnen naar huis keerden met nog minder dan ze al hadden.

Op 23 september hield de Palestijnse president Mahmoud Abbas in New York zijn lang verwachte toespraak voor de VN, gevolgd door een overweldigende staande ovatie. Nog geen half uur ervoor had hij de envelop met de aanvraag tot lidmaatschap van de Verenigde Naties overhandigd aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon. Abbas had belofte gehouden en ging dus voor de full option, ondanks de internationale druk van de VS en Europa om daarvan af te zien. Abbas begon zijn toespraak met felicitaties aan voorganger Zuid-Soedan, de kersverse staat die in juli het 193ste lid werd van de Verenigde Naties, een aanvraag die ook via de VN-Veiligheidsraad had moeten passeren.

'We (de Palestijnen) hebben één doel: zijn en blijven', was de kern van Abbas' betoog. De Palestijnse president kon niet altijd begeesteren -toespraken zijn volgens waarnemers niet zijn sterkste kant- maar markeerde toch een bladzijde in de Palestijnse geschiedenis. Want meer nog dan Abbas' woorden beroerde in New York vooral de Arabisch-Engelse vrouwelijke tolk. Haar trillende stem en emoties leken het belang van dit moment voor de Palestijnen te vertalen. In Ramallah getuigden Palestijnen later aan de New York Times dat dit het eerste moment van nationale feestvreugde was sinds de terugkeer van Yasser Arafat naar de Bezette Gebieden midden de jaren negentig. Volledigheidshalve, de feestvreugde gold niet voor Gaza-stad, waar samenscholingen verboden werden door Hamas, dat verdeeld had gereageerd op het Fatah-gestuurde initiatief. Hamas' grootste kritiek was en blijft het punt van onduidelijkheid over het terugkeerrecht van de Palestijnse vluchtelingen en de legitimiteit van de Palestijnse Autoriteit zelf. Plus, klinkt het bitter, dit zal hoe dan ook niets veranderen aan de dagelijkse situatie in Gaza: de blokkade, de tanende economie, de reisbeperkingen.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel