People's Health Movement: een wereldgezondheidsorganisatie voor het volk

Wim De Ceukelaire is net terug uit Bangkok. De G3W-directeur nam er deel aan een vergadering van de People's Health Movement. Een wereldgezondheidsorganisatie, maar dan alleen voor het volk en niet voor de gezondheidsindustrie. Tijd voor een kopje koffie.

Jan 2016 Bangkok PHM meeting

Met wie sta je hier op de foto?
Dat zijn allemaal mensen die actief zijn in PHM, de People's Health Movement. Chiara, onze collega die vanuit Italië werkt, staat er ook op. Ze heeft die blauwe sjaal om. G3W is vrij actief binnen deze internationale beweging. Met z'n allen voeren we sinds de oprichting in 2000 wereldwijd campagne voor het recht op gezondheid. Sommigen doen dat als individu, anderen vanuit sociale bewegingen en wij doen het met onze ngo. We steunen het secretariaat van PHM en we helpen met de financies.

Ook Afrika-vertegenwoordigster Linda is er bij, met haar rode rok...
Ja, Linda was vorig jaar onze gast, onder meer bij Geneeskunde Voor Het Volk en bij ManiFiesta. Anderen herkennen misschien ook nog Anneleen, Hani, Claudio, Amit en Andreas. Ze zijn allemaal al 'ns bij ons in Brussel geweest. Je moet je voorstellen dat we bij die contacten erg veel van elkaar kunnen leren. En dat is geen eenrichtingsverkeer, dat leren gaat echt wederzijds.

Allemaal mensen van de stuurgroep...
Klopt. Onze Steering Council is 'n soort van algemene vergadering met pakweg 25 leden waarin alle regio's en ook verschillende verantwoordelijken vertegenwoordigd zijn. Acht van hen vormen het Bureau. Zij regelen het dagelijkse reilen en zeilen van de PHM.

Jullie vergaderen maar één keer per jaar?
Nee-nee! We overleggen veel vaker. PHM heeft weinig middelen, maar we komen niet zo vaak samen omdat internationale vergaderingen peperduur zijn. En denk aan de ecologische voetafdruk van al dat vliegverkeer. Onze gewone vergaderingen gaan daarom via Skype. Soms zit ik dan 's ochtends vroeg al achter mijn laptop voor 'n onlinevergadering terwijl 't voor onze tegenvoeters al weer bedtijd is.

Vergaderen is kostbaar...
Elk jaar proberen we toch elkaar één keer fysiek te zien. Om milieu en geld te sparen doen we dat het liefst in de marge van een andere activiteit. Eind januari was er een conferentie in Bangkok waar verschillende leden van ons netwerk waren uitgenodigd. Zo konden we van hun aanwezigheid daar handig gebruik maken voor onze eigen PHM-vergadering. Er waren mensen uit Australië, de Filipijnen, India, Pakistan, Vietnam, Egypte, Zuid-Afrika, Italië, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Mexico en Argentinië. Het Zuiden bleef ondervertegenwoordigd omdat we heel zuinig moeten zijn met tickets. Maar dankzij de combinatie met die andere conferentie konden we zo toch bijeenkomen zonder veel extra kosten.

Welk onderwerp springt er qua aandacht als topper uit?
De strijd voor het recht op gezondheid, die moeten we echt in alle landen voeren. In de rijke en in de arme landen. Overal gaat het om een strijd voor een betrouwbare openbare gezondheidszorg én voor gezonde levensomstandigheden. Als we onze krachten kunnen bundelen hebben we meer impact. Daar heb je middelen voor nodig en dus stonden in Bangkok ook de financies op onze agenda. Een belangrijk besluit was wel dat we meer inspanningen gaan doen om de strijd tegen de commercialisering van gezondheidszorg op internationaal vlak te coördineren.

Wat gaat G3W doen met de resultaten van jullie overleg?
We hebben een nieuwe stuurgroep en ook een bureau verkozen. Met als voorzitters David Sanders en Chiara Bodini. David is een pediater en professor uit Zuid-Afrika. Hij is wereldwijd bekend omdat hij het aandurft om tegen de schenen te schoppen van de instellingen als de Wereldbank. Chiara is de coördinatrice van PHM in Europa. Je ziet 't, G3W, Chiara en ik blijven de People's Health Movement ondersteunen. Dat is hard nodig.

David & Chiara

Mag ik nog even reclame maken? Wie een gift doet op de rekening van G3W en eraan toevoegt dat het voor PHM is, steunt meteen de wereldwijde volksbeweging voor het recht op gezondheid.

(interview: Rein van Gisteren)

Viva Salud DOOR:

Deel dit artikel