Petitie: Nee tegen racisme, nee tegen apartheid: Rode kaart voor Israël

platini-invites-israeli-football-into-uefa-over-the-body-of-palestinian-football

Voetbal is wereldwijd waarschijnlijk de meest populaire sport. Ook in Palestina duiken de truitjes van Real Madrid en Barcelona heel frequent op in het straatbeeld. Het is een universele sport die overal door jong en oud wordt beoefend, "een feest voor iedereen" waarbij fair play een essentiële eigenschap is. De Palestijnen, die reeds decennia militair bezet en gekoloniseerd worden door Israël, ervaren van dit FIFA-lid echter weinig fair play. Hun dagelijkse leven wordt beheerst door militaire orders die iedere normale ontwikkeling van het Palestijnse voetbal onmogelijk maakt.

De grootschalige aanval op de Gazastrook in de zomer van 2014 is één van de vele voorbeelden van de agressie die Israël al decennia voert ten opzichte van de Palestijnen: ten minste 2200 Palestijnen werden gedood, waarvan drie kwart burgers (500 kinderen en meer dan 20 atleten), en meer dan 10.000 verwond. Minstens 38.000 huizen werden beschadigd (500 huizen van atleten en 32 sportfaciliteiten), waarvan 18.000 huizen zo goed als helemaal vernield. 400.000 mensen moesten noodgedwongen hun huis ontvluchten tijdens de aanval, waarvan 100.000 door de permanente vernietiging van hun huizen. 400.000 kinderen hebben psychologische hulp nodig om de trauma's van de aanval te verwerken.

Palestijnse sporters, ook voetballers, kunnen hun sport meestal niet op een normale manier beoefenen omwille van de Israëlische bezetting van het grondgebied. Zowel de Palestijnse Voetbalassociatie (PFA) als individuele spelers worden op alle mogelijke manieren getroffen door de militaire bezetting. De vernietiging van sportinfrastructuur, de zware beperkingen op de bewegingsvrijheid binnen de Palestijnse gebieden, de reisverboden, de problemen bij de import van trainingsmateriaal, de politieke interventies bij de organisatie van voetbalinterlands, de willekeurige arrestaties en geweld, alsook de detentie zonder beschuldiging, zijn daarbij de belangrijkste factoren.

De Israëlische staat die dit beleid uitvoert, steunt de Israëlische Voetbalassociatie (IFA), die daardoor ook gebruikt wordt om Israël in een positief daglicht te stellen, als een normaal, democratisch land waar Palestijnse sporters gelijke rechten hebben. Israëls onbeperkte deelname aan het internationale sportgebeuren en hun lidmaatschap van de FIFA (en UEFA) zendt een problematische boodschap van goedkeuring van dit beleid en betekent zelfs een beloning ervan. Bovendien stellen VN-experts dat Israël verantwoordelijk is voor een beleid van apartheid, kolonisatie en etnische zuivering. De Internationale Conventie tegen Apartheid in de Sport, aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN in December 1985, stelt: "Sportrelaties hebben met een land dat een apartheidsbeleid in de sport toepast, vergoelijkt en versterkt deze apartheid."

Dit indachtig, vragen wij aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) om op zijn minst Israëls misdaden niet goed te keuren of te belonen. Geen voetbalwedstrijden in en tegen Israël spelen, zou een sterk signaal geven, maar ook andere acties kunnen door de KBVB ondernomen worden om druk te zetten op Israëls beleid om de rechten van de Palestijnse voetballers te respecteren.

  • Dat kan door bij de UEFA (tijdens het jaarlijks congres op 27/03/2015) en de FIFA (tijdens het uitvoerend comité van 19/03/2015) te bepleiten dat de IFA uitgesloten wordt, zolang het de mensenrechten en het internationaal recht niet respecteert. Israëls beleid is immers flagrant in strijd met de ethische code van FIFA en UEFA. Ook Apartheid Zuid-Afrika werd uit de FIFA gebannen van 1963 tot 1992 en van de Olympische Spelen van 1964 tot 1988.
  • Dat kan door Belgische ploegen te weren van tornooien die door Israël georganiseerd worden. Deze evenementen portretteren Israël voor de buitenwereld als een normaal, democratisch land waar Palestijnse sporters gelijke rechten hebben. Meer bepaald kan het de Belgische ploeg weren van het EK voor -19 jarigen (vrouwen) dat in juli 2015 in Israël wordt georganiseerd.
  • Dat kan door, wanneer men er desondanks toch voor kiest om af te reizen naar Israël n.a.v. de match van de Rode Duivels op 31/03/2015, een bezoek te brengen aan de PFA in Ramallah en zich uit te spreken voor de uitsluiting van Israël uit de UEFA en de FIFA zolang het de mensenrechten en het internationaal recht niet respecteert.
  • Dat kan door samen met de PFA oefenmatchen of uitwisselingsprojecten te organiseren, trainingsprojecten op te zetten met het Palestijnse team, en zodoende Palestijnse sporters en het Palestijnse voetbal te steunen.

Teken de petitie hier: https://www.change.org/p/fran%C3%A7ois-de-keersmaecker-kbvb-nee-tegen-racisme-nee-tegen-apartheid-rode-kaart-voor-isra%C3%ABl

Deel dit artikel