Petitie tegen zadenbedrijf Monsanto


monsanto food-ownEr werd de afgelopen weken heel wat geschreven over de nieuwe Europese wetgeving inzake de productie van en de handel in zaadgoed. Petities worden opgestart, brieven geschreven naar de EU-commissarissen, het zadenbedrijf Monsanto wordt aan de schandpaal genageld...

Wat zijn nu net de redenen voor die ongerustheid?


 PETITIE

 

Verplicht standaard zaaigoed

De Europese Commissie wil land- en tuinbouwers in de toekomst verplichten standaard zaadgoed te gebruiken. Milieuorganisaties vrezen dat zeldzame en oude variƫteiten amper kans zullen maken op een toelating van Europa. Vooral de grote concerns van levensmiddelen - zoals de multinational Monsanto - zouden baat hebben bij de nieuwe wetgeving.

Privatisering van groenten- en fruitzaad

Monsanto probeert een octrooi te krijgen op variaties van onze dagelijkse groenten en fruit, zoals komkommer, broccoli en meloenen. De multinational vond manieren om binnen het Europees recht exclusieve rechten te krijgen over conventionele zaden. Lukt dat, dan kan het boeren verplichten deze zaden te kopen bij Monsanto en hen aan te klagen indien ze dat niet doen.

Avaaz-petitie tegen Monsanto

Avaaz - het online campagnenetwerk dat de stem van de burger laat doorklinken in wereldwijde besluitvorming - wil hier druk tegen uitoefenen.

Het roept politici op om mazen in het Europees octrooirecht te dichten, zodat bedrijven geen octrooi kunnen krijgen op variaties van planten en conventionele teeltmethodes. De petitie stelt dat duidelijke garanties en beperkingen nodig zijn om consumenten, boeren en telers te beschermen tegen de zakelijke overname van onze voedselketen De teller met handtekeningen staat inmiddels op bijna 2 miljoen.

 

Onfrisse praktijken

Monsanto is de grootse producent van pesticiden en genetisch gemanipuleerde gewassen ter wereld. Ze streeft naar het alleenrecht op de productie en verspreiding van zaaigoed. Het bedrijf koopt kleinere zaadproducenten op en maakt het boeren overal ter wereld vrijwel onmogelijk om biologisch zaaigoed te verkrijgen.

In Amerika is de invloed van het bedrijf op de politiek zo groot, dat er superstrenge regels en voorwaarden werden opgelegd voor de teelt van biologisch gewassen. Monsanto bezit patenten op verschillende genetisch gemodificeerde versies, waar boeren jaarlijks een pak voor moeten betalen. Het brengt inmiddels ook zaden op de markt die geen herplantbare versies voortbrengen.

 

Meer info:
Interessante achtergrondartikels en documentaires

BRON: Netwerk Bewust Verbruiken

Deel dit artikel