President Ecuador verbreekt groene beloftes

De Ecuadoraanse president kwam in de internationale aandacht met zijn opzienbarend voorstel om de grootste oliereserves van het land, in het ITT-veld onder het Nationaal Park Yasuni, niet aan te boren om zo de biodiversiteit te vrijwaren. Maar nog voor zijn eerste regeringsjaar is afgelopen, laat Correa zich van een andere kant zien.

Het groene imago van de Ecuadoraanse president Rafael Correa heeft op een jaar tijd flink wat krassen opgelopen.

Toen Correa op 15 januari 2007 aantrad als staatshoofd, was hij een volslagen nieuwkomer in de politiek. Hij werd gezien als de kandidaat van het volk en was met zijn partij Movimiento País de incarnatie van de wil tot verandering.

Correa stuurde het parlement naar huis en richtte een grondwetgevende vergadering op die tegen 29 juli de Ecuadoraanse staat op een nieuwe leest moest schoeien. Als blijk van de nieuwe politiek maakte Correa aan de VS al snel duidelijk dat het contract voor het gebruik van de militaire basis van Manta door het Amerikaanse leger niet verlengd zal worden, en dat Ecuador ook niet geïnteresseerd is in een vrijhandelsverdrag met de VS.

Deel dit artikel