Project tegen kansarmoede in townships officieel gelanceerd

peers2launch

Na twee dagen intensief vergaderen hebben diverse partners onder leiding van Trias een overeenkomst ondertekend. Samen gaan ze de werkloosheid in Zuid-Afrikaanse townships bestrijden.

Hoewel Zuid-Afrika tot de groeilanden behoort, neemt de sociale ongelijkheid er dramatische proporties aan. De meeste ondernemers die aan de armoede willen ontsnappen door een eigen zaak op te starten, gaan binnen de kortste keren failliet.

Daarom werken Trias en Unizo in Zuid-Afrika al drie jaar aan de versterking van drie nationale ondernemersverenigingen. 'We verbeteren de dienstverlening voor hun leden, gaande van beroepsopleidingen tot belangenverdediging. Heel bijzonder is dat we daarvoor ook de expertise van Unizo kunnen inschakelen', vertelt Trias-medewerker Daan Janssens.

Aandacht voor townships

Met de ondertekening van een nieuwe overeenkomst wordt een tweede fase van het project gestart. Voortaan concentreren Trias en Unizo hun inspanningen op townships, waar de werkloosheid in sommige gevallen oploopt tot 60 procent.

'Townships moet je vergelijken met ruwe diamanten. Er is werk aan, maar als je goed slijpt, drijven pareltjes naar boven. Het is onze verdomde plicht om in deze woonwijken het kleinschalig ondernemerschap kansen te geven', zo liet een vertegenwoordiger van een lokale ondernemersvereniging zich bij de lancering van het project ontvallen.

Veel goesting

'Alle partners hebben veel goesting om in de townships aan de slag te gaan', bevestigt Janssens, die het unieke karakter van het project benadrukt. 'In Zuid-Afrika is het nog altijd niet evident dat blank en zwart de handen in elkaar slaan. Maar nood breekt wet en dat lijken ze nu allemaal goed te begrijpen.'

Voor hun projecten in Zuid-Afrika krijgen Trias en Unizo steun van de Vlaamse overheid. Bij de lancering van de tweede fase tekende ook de Belgische ambassade present.

 

Deel dit artikel