Rapport over situatie in Honduras

Na de staatsgreep in Honduras op zondag 28 juni kwam er onmiddellijk een grote beweging van geweldloze weerstand op gang vanuit de sociale organisaties en bewegingen van vrouwen, boeren, onderwijsbonden en van syndicale organisaties. Het protest houdt nu al een maand stand.

Tegelijk stelde men een toename vast van schendingen van persoonlijke vrijheden, van schendingen van mensenrechten en dat er ook standrechtelijke executies plaats vonden.

Naar aanleiding hiervan nam CIFCA samen met FIAN (beiden partners van Broederlijk Delen) het initiatief voor een Internationale onderzoeksmissie die van 18 tot 24 juli in Honduras was.

De verschillende leden van de missie hebben gesprekken gehad met uiteenlopende instanties en organisaties en konden ter plekke de diverse schendingen van de mensenrechten vaststellen en documenteren.

De missie rapporteert dat de eerste dagen na de staatsgreep minstens zes doden zijn gevallen (waaronder de Hondurese journalist Gabriel Fino Noriega). Journalisten, die over de staatsgreep berichtten, worden bedreigd, bij radio’s die bericht geven over de gebeurtenissen en manifestaties van de bevolking wordt de elektriciteit afgesneden of ze werden in sommige gevallen letterlijk onder vuur genomen.

Bij manifestaties in Tegucigalpa op 28 en 29 juli traden politie en leger zeer hardhandig op en vielen een zwaar gewonde (intussen overleden) en waren vele manifestanten slachtoffer van slagen en verwondingen. De druk op de de facto regering neemt nog toe, nu ook internationale bedrijven als Adidas, Nike e.a. wensen dat er een einde zou komen aan de onwettelijke toestand en de democratie zou hersteld worden.

Deel dit artikel