RAWIJS – van exportazalea's naar lokale faire biogroenten

Rawijs - Biogroenten in de voormalige sierteeltserreCommunity Supported Agriculture (CSA), oftewel 'landbouw gedragen door de gemeenschap ' is aan een opmars bezig in Vlaanderen.Wervel staat 100% achter CSA en trok naar de zelfpluktuin Rawijs in Lochristi, uitgebaat door Alex Floré & Linda Boone. Ze maakten dit jaar de switch van exportazalea's naar eerlijke lokale biogroenten.

Wervel maakte ons aller VRT warm om over de opmars van CSA te berichten – bekijk zeker de Koppen-reportage van 8 mei die viraal ging op de Wervel-Facebook.


Wat is CSA?

  • Je kiest voor ecologische landbouw, voor onze gezondheid en die van de volgende generaties.
  • Je betaalt niet zozeer voor landbouwproducten maar je helpt de werkingskosten van het bedrijf en de loonkosten van de boer voor te schieten.
  • Je deelt ook mee in het landbouwrisico.


In ruil ontvang je doorheen het teeltseizoen een aandeel van de vruchten en heb je inspraak in het reilen en zeilen van het bedrijf. Bovendien is er ook de voldoening verbonden te zijn met je voeding, met de landbouw en met de boer zelf. Het CSA-bedrijf creëert ontmoetingskansen voor de deelnemers via educatieve momenten, boerderijfeesten en meewerkdagen. Dat werkt gemeenschapsvormend.

Er zijn verschillende concepten:

  • Zelfoogst: deelnemers oogsten zélf. Verser kan echt niet. Het maximum aan smaak en vitaminen. Je ervaart hoe alles groeit en bloeit en eet met de seizoenen mee.
  • Pakketten: De boer oogst de groenten en zet pakketten klaar op de boerderij of in een afhaalpunt. Ook mogelijk voor zuivel, eieren en vlees.

Lees verder op wervel.be...


Meer info:
De 15 Vlaamse bedrijven die volgens CSA-principes werken zijn verenigd in het CSA-netwerk: www.csa-netwerk.be


BRON:Wervel
Wervel vzw DOOR:

Deel dit artikel