Rohingya: de logistieke uitdaging om de vluchtelingen te helpen

 

Handicap International

Sinds 25 augustus zijn al meer dan 600.000 Rohingya's in Bangladesh beland. Allen zijn ze in allerijl het naburige Myanmar ontvlucht. Handicap International zette noodacties op om hen te helpen. Emmanuel Pajot, logistiek coördinator, is sinds twee weken ter plaatse om de problemen met logistiek en distributie aan te pakken. Hij beschrijft een complexe humanitaire situatie.

Een megakamp

Het kamp van Kutupalong, dat ten zuidoosten van Cox Bazar ligt en omwille van de omvang een 'megakamp wordt genoemd, vangt momenteel meer dan 500.000 personen op. Het kamp bestaat al sinds de jaren 80 en telde oorspronkelijk al 300.000 vluchtelingen. Sinds eind augustus kwamen daar 200.000 nieuwelingen bij die zich geïnstalleerd hebben waar mogelijk. Het kamp is erg moeilijk bereikbaar: de recentste vluchtelingen zijn het verst verwijderd van de toegangswegen, soms bevinden ze zich zelfs kilometers van de hoofdweg. In dat enorme kamp is er geen enkele plaats voorzien voor humanitaire hulp.

Wat met distributie?

Sommigen zijn mobiel en kunnen zelf naar een distributiepunt komen, dat zich meestal langs de kant van de weg bevindt. Anderen kunnen dat niet, omdat ze te oud zijn, er niet fysiek toe in staat zijn enz. Mensen zijn ook bang om verloren te lopen. Alle tenten lijken op elkaar en er is geen enkele vorm van organisatie of signalisatie. Het risico dat men tussen 600.000 mensen zijn of haar eigen beschuttingsplaats niet terugvindt, is dus reëel.

Opslag en verpakking

Handicap International heeft twee zones van enkele honderden vierkante meter groot ingericht. De ene dicht bij het megakamp van Kutupalang (600.000 vluchtelingen), de andere op een kilometer van de ingang van het kamp van Unchiprang (30.000 vluchtelingen). Doel: de bewaring en verpakking van de humanitaire goederen, die bedoeld zijn voor wie het nodig heeft. Handicap International zal via de weg het vervoer van de artikels en humanitaire producten verzekeren, zodat ze de vluchtelingen bereiken.

Waarom verpakkingen?

Weinig ngo's hebben momenteel het recht om goederen in te voeren. Ze kopen producten in Bangladesh en moeten die vervolgens in kits verzamelen om ze te kunnen verdelen. Die dienst, die Handicap International ter beschikking stelt van NGO's, maakt de noodverdeling grotendeels mogelijk. 

Deel dit artikel