Rwanda: verzoening 25 jaar na de genocide

25 jaar na de genocide - Rwandezen helpen hun trauma's te verwerken

6 april 1994. Het begin van een van de bloedigste periodes uit de geschiedenis van Rwanda, een genocide die 100 dagen zou duren. Nu, 25 jaar later, is het nog altijd niet evident om slachtoffers en daders te laten samenleven. Toch is het net dat wat partnerorganisatie AMI doet. Laurien Ntezimana legt uit hoe hij de Rwandezen samenbrengt.

Association Modeste et Innocent, AMI, zo heet onze partnerwerking in Rwanda die Hutu's en Tutsi's samenbrengt. Laurien – zelf Hutu – heeft de organisatie in 2000 opgericht, maar al begin de jaren negentig bracht hij Hutu's en Tutsi's tot verzoening. Dat deed hij samen met zijn vrienden Innocent en Modeste, die beiden Tutsi waren. Innocent heeft de genocide niet overleefd en Modeste is vijf jaar later gestorven. Als eerbetoon heeft Laurien AMI naar hen vernoemd en zet hij het werk voort dat ze samen begonnen zijn.

Families van slachtoffers samenbrengen met daders, dat klinkt allesbehalve evident. Hoe slaagt AMI daarin?

Laurien Ntezimana: "AMI focust vooral op de 'menselijke essentie'. Wij werken volgens het concept 'ubuntu', een concept dat hier heel bekend is en dat draait om delen, om geven en nemen. Met AMI willen we de 'ubuntu' in de maatschappij bevorderen en willen we de ideologie van de genocide ontwortelen. Die ideologie van verdeeldheid leeft helaas nog in de hoofden van sommige mensen.

Een concreet voorbeeld van onze werking: we hebben gevangenen begeleid die vrijkwamen nadat ze een straf voor de genocide hadden uitgezeten. We creëerden daarvoor groepen die instonden voor die begeleiding en die de daders hielpen inzicht te verwerven en gewetensvol te handelen.

Daarnaast hebben we gemerkt dat er veel mensen waren met een fragiele mentale gezondheid. Voldoende psychologen hebben we hier niet, dus hebben we uit de gemeenschap begeleiders aangesteld die instaan voor mentale hulp.

Ons programma waarbij we daders en slachtoffers samenbrengen, is een stappenprogramma van drie jaar: gemiddeld na drie jaar schenken de meeste slachtoffers vergiffenis."

Waar is AMI actief in Rwanda?

"Momenteel werken wij vooral in het zuiden van Rwanda. Maar dankzij de hulp van 11.11.11 en Broederlijk Delen en – niet onbelangrijk – dankzij lokale erkenning voor ons werk, breiden wij de werking van AMI uit hier in het zuiden en in het noorden. En naar Congo."

Waarom naar Congo?

"Als er problemen zijn in Rwanda, dan duiken diezelfde problemen op in Congo en in Burundi. Je kunt de onderlinge relatie van die drie landen vergelijken met de werking van communicerende vaten. Als je hier aan een probleem wilt werken, dan moet je dat daar ook doen."

Nog een laatste vraag: wat is je persoonlijke motivatie om dit bewonderenswaardige werk dag na dag voort te zetten?

"Simpel: ik zie dit niet als werk, maar eerder als een soort hobby. Dit is een vervulling. Het is mijn levenswerk."

11.11.11 DOOR:

Meer weten over onze partners?

 

Vanaf dinsdag 26 maart kun je Laurien en AMI ook op televisie zien, want dan brengen Canvas en productiehuis De chinezen de documentairereeks 'Terug naar Rwanda'.

 

Wil jij het werk van AMI steunen?

Doe een gift

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels