Schandalig goedkoop!

‘Schandalig goedkoop!’ Onder dat motto voert fos-socialistische solidariteit campagne. Een aanklacht tegen de wantoestanden in de groenten- en fruitindustrie in Zuid-Amerika. Vooral vrouwen krijgen daar geen loon naar werk. Zoals María uit Peru.

María Inga Navarro (40) werkt lange dagen voor een hongerloon. Ze verpakt asperges voor minder dan 0,50 euro per uur, nochtans het wettelijke minimumloon. Elke morgen staat ze om 3 uur op om ontbijt te maken voor haar gezin. Om 4.30 uur vertrekt ze naar haar werk, pas om 20 uur komt ze thuis. María werkt 6 dagen op de 7, 60 uur per week.
Zoals María zijn er velen. Agro-export is een arbeidsintensieve én competitieve industrie, er werken vooral vrouwen. Ze zaaien, plukken en wieden op het land, selecteren en verpakken groenten en fruit in de fabrieken. Werkgevers zoeken werknemers die lange uren willen kloppen tegen lage lonen. Veel jobs zijn bovendien tijdelijk of seizoensgebonden. Van een contract is zelden sprake.

 

Boomende business
In Peru is de asperge-industrie in volle bloei. Niet dat de Peruanen zo verzot zijn op asperges, ze worden louter geproduceerd voor de export. Peru is de grootste exporteur van verse asperges en nummer twee voor asperges in blik. Vooral Europa en de Verenigde Staten zijn gretige afnemers. Goed nieuws is dat voor de exportbonzen, die flink geld verdienen aan asperges en andere groenten en fruit. Hun economische cijfers zijn rooskleurig, toch leiden ze niet tot meer welvaart voor de bevolking. Om de concurrentie het hoofd te bieden, wordt er bespaard op de lonen.
In Peru bedraagt het wettelijke minimumloon 19,51 sol per dag (€ 4,48) of 550 sol per maand (€ 125). Toch verdient 32% van de werknemers in de aspergesector nog altijd minder. Slechts een kleine minderheid (5,7%) krijgt net iets meer. Bovendien is zelfs het minimumloon onvoldoende: in Peru heb je 1.350 sol per maand (€ 306) nodig om een gezin van vier te onderhouden. Voor het gros van de Peruanen blijft het dan ook knokken om rond te komen.

 

Tijd voor actie!
Lage lonen, erbarmelijke arbeidsomstandigheden, overuren die niet correct worden uitbetaald,… En de Peruaanse overheid laat begaan. Ze beschouwt de exportindustrie als een belangrijke motor tot ontwikkeling. Daarom wil ze grote ondernemers weinig in de weg leggen. Toch blijven de Peruanen niet bij de pakken zitten. Ze organiseren zich en komen samen op voor hun arbeidsrechten. In Peru voert de Confederación General de Trabajadores del Perú (CGTP) - partner van fos én boegbeeld van de campagne - strijd tegen de wanpraktijken in de landbouwexport. CGTP is met 1,5 miljoen leden de grootste vakbond in Peru.
Ook María bijt van zich af. Haar drie kinderen – en alle andere kinderen in Peru - wil ze een beter leven geven. Daarom werd ze vakbondsmilitante: “Er zijn geen vakanties, geen toiletten. Er zijn de overuren en het feit dat je pas een week later loon krijgt uitbetaald. Er is enkel uitbuiting. Ik werk van maandag tot en met zaterdag. Vakbondswerk doen we op zondag, dan gaan we leden werven en geven we vorming. Het vergt veel energie, maar uiteindelijk voeren we deze strijd voor onze kinderen. Via vakbondswerk kunnen we betere arbeidsrechten en een leefbaar loon afdwingen. En dat is broodnodig.”

Doe mee! 
  • Internationale steun is essentieel voor de CGTP. Steek María en haar vakbond een hart onder de riem, en onderteken de postkaart. Dat kan elektronisch via www.schandaliggoedkoop.be. De echte postkaarten kan je vinden op tal van evenementen en in de loketten van ABVV en de socialistische mutualiteiten in de grote steden in Vlaanderen.  
  • Ook heel belangrijk is dat we de dames en heren beleidsmakers wakker schudden. Dat doen we met de ‘Oproep voor Waardig Werk’ op de website. 
  • Tijdens de 1 mei manifestaties in Hechtel-Eksel, Leuven, Gent, Kortrijk, Mortsel en Kapellen, zijn we aanwezig met een opvallende actie. In mei en juni vind je ons nog op tal van andere evenementen van de socialistische beweging. Een overzicht vind je in de kalender op http://www.fos-socsol.be/. Helpende handen zijn steeds welkom!
FOS DOOR:

Deel dit artikel