Senegal: Zoete banaan is meer dan een tussendoortje

Thiéré banane. Lakh banane. Thiarcy banane. Ngourbane banane. Het zegt u niets? In Senegal daarentegen zullen velen beginnen watertanden bij het horen van deze gerechten. En toch zullen ook veel Senegalezen hun wenkbrauwen fronsen. Want de combinatie van deze gerechten met zoete banaan is heel ongewoon. De banaan doet stilaan zijn intrede als hoofdgerecht en niet enkel als dessert. En Vredeseilanden staat mee aan de wieg van die nieuwe culinaire ontdekkingen.

Het verhaal begon een paar jaar geleden, bij Marguerite Thaw. Eén van haar jonge kinderen was ondervoed en Marguerite had niet het geld om Cérélac te kopen, een populair granenpoeder van Nestlé dat gemengd wordt met melk. Maar er groeiden wel bananen op haar veld. Ze kreeg het idee om die bananen te drogen en fijn te malen tot meel.  Zo maakte ze een papje van bananenmeel, suiker en melk. Dat bananenbloempapje gaf ze aan haar kind.

Na een tijdje ging ze op controlebezoek bij de dokter in het gezondheidscentrum. Die stelde vast dat het gewicht van het meisje spectaculair toegenomen was en dat ze veel gezonder was geworden. Sindsdien geeft de kinderarts de raad door aan aan andere moeders om hun kinderen een papje van bananenbloem te geven. Ook de ngo Aide et Action verspreid het idee verder.

Nu, jaren later, besloten de boerenorganisatie Aprovag en Vredeseilanden om dit soort ideeën en recepten te verzamelen. De vrouwen van Aprovag lieten hun creativiteit de vrije loop en ze probeerden heel wat nieuwe recepten uit op basis van zoete banaan. Ze lieten de recepten ook proeven op straat. De meest gehoorde commentaar: “Het is neekh, delicieus !” Dat leidde uiteindelijk tot een kookboekje. Zo wil Aprovag haar bananen promoten en nieuwe consumenten duidelijk maken dat een zoete banaan ook voedzaam en lekker is als hoofdgerecht.

Het verwerken van zoete banaan tot bloem kan ook een opstapje betekenen om contracten af te sluiten met grotere voedingsbedrijven (die bijvoorbeeld muesli produceren). De vraag naar bananenbloem is in ieder geval groot in de dorpen waar Aprovag werkt.

Recept: Ngourbane van banaan

Ingrediënten:
500g zoete banaan – 50g gedroogde vis – 100g gerookte vis – kerstomaten – 200g pindapoeder – ui – bouillon – look – zout – pilipili – tamarinde of citroensap

Bereiding:

  • Een beetje water laten koken in een grote pot
  • Geplette kerstomaatjes toevoegen, daarna de gedroogde vis en pindapoeder
  • Pilipili, ui, look, bouillon en gepelde gerookte vis in stukjes toevoegen
  • Bananen toevoegen, zout en laten sudderen
  • Op smaak brengen met tamarinde of citroepsap

Chris Claes

Deel dit artikel