'Senegalese vrouwen nemen de touwtjes in handen'

Succesvol netwerk van basisorganisaties in Dakar>

In dit artikel zoomen we in op ECO/Femmes, een netwerk dat zo’n 60 vrouwengroepen overkoepelt in Pikine, een wijk van de Senegalese hoofdstad Dakar. Bevrijde Wereld en ECO/Femmes ondersteunen er zo’n 1 200 vrouwen. De organisatie stimuleert in eerste instantie kleinschalige initiatieven die een inkomen creëren. Dat verloopt meer via de gezamenlijke aankoop van voeding of huishoudproducten – die de vrouwen op hun beurt doorverkopen. ECO/Femmes zorgt ook voor opleidingen, zodat vrouwen een ambacht kunnen aanleren. Via een systeem van microkredieten kunnen vrouwen tenslotte ook geld lenen om een zelfstandige activiteit op starten.

 


In Pikine woont ongeveer 10% van de Senegalese bevolking, goed voor maar liefst 1,2 miljoen inwoners. Het is een populaire eindhalte voor mensen die het platteland ontvluchten wegens droogte en armoede. Wegens de snelle bevolkingsaangroei kampen de gemeentes in Pikine met heel wat problemen omtrent infrastructuur, scholing, gezondheidszorg en watervoorziening. Sinds 2007 ondersteunen Bevrijde Wereld en de Provincie Antwerpen vijf lokale partners in zes verschillende gemeenten van het departement Pikine, een uitgestrekte buitenwijk van de hoofdstad Dakar.

Meeropbrengst

Heel wat vrouwen in Dakar verkopen op straat voedsel of huishoudproducten, om op het einde van de dag een maaltijd te kunnen kopen voor het gezin. Mariama Lô, directrice van ECO/Femmes, legt de aanpak van haar organisatie uit aan de hand van een voorbeeld: “ECO/Femmes koopt zeep voor alle aangesloten vrouwengroepen. De zeep dient niet enkel om kleren te wassen of om het huis te poetsen. Ze wordt ook op straat of in kleine winkeltjes verkocht. Elke maand verkopen de leden van onze 60 vrouwengroepen met z’n allen zo’n 200 grote zakken zeeppoeder. De aankoopprijs van de zeep ligt een stuk lager dan de normale marktprijs, zodat er meer winst overblijft voor de verkopende vrouwen.”

En het blijft niet enkel bij zeep. ECO/Femmes koopt ook aanzienlijke hoeveelheden rijst, groenten en fruit. De aangesloten vrouwen kunnen de voedingsproducten dan tegen een gunstige prijs gebruiken in het huishouden. Sommige vrouwen gaan de producten ook verwerken of bereiden, zodat er met een mooie winst kan verkocht worden op de plaatselijke markt.

Een klein deel van de meeropbrengst vloeit terug naar de vrouwengroepen en de overkoepelende organisatie ECO/Femmes. Met het geld organiseert de ECO/Femmes opleidingen: kleermakerij, brood bakken, patisserie maken,… Op die manier kunnen vrouwen een ambacht of een beroep aanleren, zodat ze niet langer aangewezen zijn op straatverkoop.

Microkredieten

Een groot succes is ook systeem van microkredieten.  Geld lenen bij de bank kost namelijk een fortuin aan intrest. Via het eigen kredietsysteem wordt geleend tegen een veel lagere rentevoet. De intrest-opbrengsten worden gebruikt om het kredietsysteem te laten groeien, zodat meer vrouwen geld kunnen lenen. Via zo’n micro-lening kunnen vrouwen in één keer zo’n 75 euro lenen, om bijvoorbeeld te investeren in materiaal of grondstoffen voor de eigen zaak. Dankzij de beperkte som per lening en de korte terugbetalingstermijn, wordt het kapitaal intensief gebruikt door honderden vrouwen.


Filip Polfliet (Communicatiemedewerker Bevrijde Wereld)

Lees meer over het project in Pikine

Lees meer over de projecten en partners van Bevrijde Wereld in Senegal

 

www.bevrijdewereld.be

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel