Sharan Burrow: 'Staken is nooit populair geweest'

Sharan Burrow is sinds 2010 de algemeen secretaris van het Internationaal Vakverbond ITUC. Het zijn uitdagende tijden voor de Australische leading lady van de grootste mondiale koepelorganisatie van vakbonden, als we haar ontmoeten in haar Brussels kantoor. Op de achtergrond verklaart een radiostem Griekenland failliet, de eurozone kraakt en barst en in België spugen de sociale media de vakbonden uit.

Klaus Schwab, de voorzitter van het Wereld Economisch Forum, zette in Davos de toon met de uitspraak dat het kapitalisme van de twintigste eeuw achterhaald is. Nam u zijn woorden ernstig?

Sharan Burrow: Het is een goede boodschap van een man die een keer per jaar een economisch forum bijeenbrengt met meerdere stakeholders -overheden, financiële groepen, middenveld en bedrijven. Ook al domineert de financiële stakeholder het debat, het werd tenminste even opengetrokken naar een sociale dimensie: de nood aan jobcreatie en het stoppen van ongelijkheid. Realiseert Davos zich daarom ook echt waarover dit debat gaat? Nee, in het openingsdebat was ik, in een panel van vijf, de enige die akkoord ging met de stelling dat het kapitalisme in zijn huidige vorm faalt. Vervolgens werd ik opzij gezet.

Dat zegt welke denklijn dominant is: business as usual, de zoektocht naar winst, het gebrek aan verantwoordelijkheidszin in de financiële, academische en bedrijfswereld. Ondertussen is de werkloosheid enorm. Jaarlijks komen er 45 miljoen jonge werkzoekenden bij die we moeten integreren op de arbeidsmarkt. Dat is het recept voor een sociale en economische tijdbom.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel