Standbeelden in heel Vlaanderen monddood gemaakt

11.11.11 vraagt aandacht voor krimpende ruimte van het middenveld wereldwijd

standbeeldenstund-brussel-BellaBartok

11.11.11 houdt vandaag een opvallende actie in meerdere Vlaamse gemeenten. Door lokale standbeelden 'monddood' te maken met een knevel, vraagt ze aandacht voor Changemakers wereldwijd wiens stem echt onderdrukt wordt. Het gaat om mensen die het verschil maken en met succes werken aan een sociaal en ecologisch rechtvaardige wereld. In 80 gemeenten over heel Vlaanderen krijgen meer dan 350 beelden vandaag een opvallende boodschap.

Wie de gewoonte heeft op zijn dagelijkse wandeling onachtzaam langs een standbeeld te passeren, stootte deze ochtend op een verrassing. Vele beelden droegen een knevel voor de mond en een bord rond de nek met de boodschap 'Geef onze changemakers een stem'.

Met deze ludieke actie met een ernstige ondertoon vraagt 11.11.11 aandacht voor van inkrimpende ruimte voor kritische stemmen en krachtige bewegingen wereldwijd. Dat zijn mensen die individueel of als trekker van een organisatie of beweging streven naar een duurzame en leefbare toekomst waar er voor iedereen plaats is.

De 5 boegbeelden van de campagne, Passy Mubalama, Red Constantino, Awad al Kalil, Esperanza Martinez en Thaïs Baguna zijn mensen uit het zuiden die vrouwen een stem geven, de democratie versterken via een radiostation, voor schone energie zorgen in hun land, de macht van oliebaronnen inperken of mensen na een oorlog opnieuw perspectief geven. Zij staan symbool voor honderdduizenden anderen die op hun manier aan een betere wereld werken.

Maar het werk wordt hen steeds moeilijker gemaakt. Wereldwijd komt de vrijheid van meningsuiting onder druk te staan. Er wordt meer en meer wetgeving aangenomen die het moeilijker maakt voor ngo's of vakbonden om zich te registreren, om financiering te ontvangen of om activiteiten te organiseren. Kritische stemmen worden gebrandmerkt en gecriminaliseerd en ook het fysieke en digitale geweld neemt toe.

Het is deze krimpende ruimte die 11.11.11 aanklaagt. In het Zuiden, maar ook bij ons waar middenveldorganisaties steeds meer onder vuur worden genomen en minder steun dreigen te krijgen.

Voor 11.11.11 moeten changemakers wereldwijd een stem in het debat (blijven) krijgen. Daarom drie concrete vragen aan onze politici:

  1. Maak van de strijd tegen krimpende ruimte een prioriteit van het Belgische buitenlandbeleid, waaronder het ontwikkelingsbeleid
  2. Doe dat coherent en goed gecoördineerd
  3. Ondersteun changemakers maximaal, zodat ze hun cruciale rol in ontwikkelingsprocessen kunnen blijven spelen. Hier en in het Zuiden.

Meer weten over de onderdrukking die changemakers wereldwijd ervaren?

 

Bekijk hieronder de actievideo en enkele foto's

Standbeelden in heel Vlaanderen monddood gemaakt from 11.11.11 on Vimeo.

Standbeeldenstunt 23/10

11.11.11 DOOR:

 

Alles over de campagne

Zet je in voor changemakers wereldwijd
en maak mee het verschil

logo-changemakers-122x200

 

Lees meer op de campagnesite 11.be/changemakers

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels