Steun 11.11.11 in de strijd tegen aasgierfondsen

aasgierfonds 640 2

Omwille van verwerkingskosten, is het toegestane minimumbedrag € 10

Wat zijn aasgierfondsen?

Aasgierfondsen kopen schulden over van banken of overheden die nog geld tegoed hebben van de armste ontwikkelingslanden. Dit vaak voor een appel en een ei. Hierna dagen ze deze ontwikkelingslanden voor de rechtbank, dwingen hen de volledige schuld plus rente en boetes te betalen. Ze strijken dan uiteindelijk winsten op van wel 6 keer het aankoopbedrag, of nog meer.

Welke rol speelt 11.11.11 in de bestrijding van aasgierfondsen?

In 2015 keurde het Belgische parlement een wet goed die de activiteiten van aasgierfondsen aan banden legt. Zij kunnen hierdoor geen gigantische winsten meer maken. NML Capital, één van deze fondsen, spande een rechtszaak aan tegen de Belgische overheid om deze wet te laten afschaffen.

11.11.11 en het Franstalige CNCD-11.11.11 en CADTM (Comité voor de afschaffing van onwettige schulden) stapten mee in de zaak om de wet te verdedigen. Het Grondwettelijk Hof hoorde hun advocaten voor de eerste keer op woensdag 7 maart.

Wat kan jij doen?

Steun 11.11.11 en partners in de strijd tegen aasgierfondsen met een financiële bijdrage. Op deze manier kunnen we blijven investeren in deze rechtszaak en structurele oorzaken van onrecht aanvechten.

Lees meer over aasgierfondsen 

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels