'Trias is een leuke organisatie om voor te werken'

peter van erum websiteMet een anciënniteit van meer dan twintig jaar behoort coöperant Peter Van Erum tot de oudgedienden bij Trias. Omdat er moet bezuinigd worden op het aantal coöperanten, is het niet zeker dat zijn contract in 2015 verlengd zal worden. "Trias blijft hoe dan ook een leuke organisatie om voor te werken", zegt Van Erum.


De 44-jarige Peter Van Erum behoorde destijds tot de laatste lichting miliciens. Maar legerlaarzen heeft hij nooit aangetrokken. "Ik koos voor de alternatieve optie om twee jaar aan ontwikkelingssamenwerking te doen. Toevallig was Trias op dat ogenblik voor zijn projecten in Tanzania op zoek naar een leerkracht wetenschappen. Als een kip zonder kop ben ik op die vacature gesprongen", vertelt Peter. Jaar na jaar verlengde hij zijn contract, en voor Peter Van Erum het goed en wel besefte, groeide hij uit tot een beslagen ontwikkelingsadviseur. Na een ommetje van twee jaar op het hoofdkantoor van Trias in Brussel, belandde hij in Oeganda.

Of zijn job in Oost-Afrika veel opofferingen vergt? "Je hebt in een land als Oeganda natuurlijk geen cultureel aanbod zoals wij dat hier in onze steden hebben. De wegen zijn slecht en snel internet hebben we ook niet. Er is bovendien veel corruptie. Maar natuurlijk biedt het wonen en werken in Oeganda ook veel voordelen: elke dag leer ik nog dingen bij door samen te werken met Afrikanen. Zij plannen allicht iets te weinig, maar in Europa plannen wij veel te veel. Dingen die onmogelijk lijken, lossen Afrikanen op een of andere manier wel op."

Peter Van Erum is ervan overtuigd dat het programma van Trias in Oeganda structurele oplossingen aanreikt voor ondernemende mensen. "Ik zie mensen uitgroeien van regelrechte sukkelaars tot ondernemers die in de hoofdstad Kampala met handelaars gaan onderhandelen over de prijs van hun landbouwproducten. Vooral bij vrouwen is die transformatie heel treffend. Daar trek ik me aan op. Mijn persoonlijke visie is trouwens perfect in lijn met de strategie van Trias", aldus Van Erum.

"Meer dan andere ontwikkelingsorganisaties kiezen wij voor de dialoog met onze lokale partners. Momenteel zijn we bezig om fora te organiseren zodat de verschillende schakels in verschillende productieketens overleg kunnen plegen. Niet Trias organiseert die meetings, maar wel onze partners. De eerste keer loopt zo'n evenement niet perfect, maar je ziet dat de mensen echt leren uit zo'n processen. Dat schenkt veel voldoening, elke keer weer", aldus de door de wol geverfde coöperant.

www.triasngo.be

Deel dit artikel