Trias schakelt adviseurs in voor cacaoboeren in Congo


Twee experts van Ingenieurs zonder Grenzen hebben drie weken lang hun licht laten schijnen op de verwerking van cacaobonen in Congo. Evelyne Blondeel en Ellen Huizenga deden dat in opdracht van Trias.In Congo versterkt Trias vier  coöperaties van kansarme cacaoboeren. Door samen te werken proberen de telers hun bonen te slijten op de wereldmarkt. Dat afzetkanaal is veel rendabeler dan de verkoop aan tussenhandelaars voor de lokale markt.

Cacaobonen die bestemd zijn voor de export moeten wel voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Eén van de belangrijkste obstakels is het vochtgehalte. 'De boosdoener is de hoge luchtvochtigheid, vooral in het regenseizoen. Te veel vocht veroorzaakt schimmels, en dus ook lagere prijzen', legt Evelyne Blondeel uit.

Gewapend met een weerstation en vochtigheidsmeters hebben de twee bio-ingenieurs drie weken lang gemeten, geëxperimenteerd en gediscussieerd. 'De coöperaties hebben de voorbije jaren al een hele weg afgelegd. Met hun huidige kennis en gedrevenheid kunnen ze verder groeien. Het einddoel is meer en betere cacao', aldus Blondeel.

Congo is geen grote producent van cacaobonen. Veel plantages - die dikwijs nog dateren uit het koloniale tijdperk - werden lange tijd verwaarloosd door een gebrek aan goede productietechnieken. Door de successen die de coöperaties samen met Trias boeken, gaan steeds meer boeren in het westen van Congo hun percelen opwaarderen.

Deze boeren worden ook verleid door de gunstige prijsvorming op de exportmarkt. De hogere prijzen zijn het gevolg van de stijgende consumptie van chocolade, bijvoorbeeld in groeilanden zoals China.


Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel