‘Trots op Tsjetsjeens-Belgische worstelaars’

De Staatsveiligheid en het antiterreurorgaan OCAD maken zich zorgen over een aantal radicale individuen binnen de Tsjetsjeense gemeenschap. Wat is er aan de hand? MO* vroeg het aan Artur Issaev, voorzitter van Waynah Studens, een Tsjetsjeense studentenvereniging met een honderdtal leden.

De Staatsveiligheid en OCAD maken zich zorgen over radicalisering binnen de Tsjetsjeense gemeenschap? Terecht?

Issaev: In mijn omgeving merk ik er niets van. De mensen met wie ik omga, zijn studerende jongeren. Ik besef dat niet iedereen zo is, maar ik hoor ook niet van mijn kennissen dat er iets onrustwekkend aan de gang zou zijn binnen onze gemeenschap.

Natuurlijk is radicalisering een rekbaar begrip. Er waren altijd radicalere mensen. Maar of we van een echte expansie kunnen spreken, daar twijfel is sterk aan. Tsjetsjenen zijn praktiserende moslims en komen daar open voor uit. Wij hebben ook eigen, strenge gedragsregels maar die slaan vooral op gedrag tegenover ouderen, jongeren en familieleden. Als radicalisering voorkomt, dan is het meestal in armere klassen. Het is logisch dat als mensen de hele dag thuis zitten, ze dan naar een bezigheid zoeken. Spijtig genoeg zijn ze een gemakkelijke prooi voor bepaalde mensen die hun ideeën willen opleggen.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel