Uruguay legaliseert alternatief voor desastreuze sojateelt

wervel hennep burgerEind vorige week kwam Uruguay in het nieuws omdat het wetsvoorstel om cannabis te legaliseren door het parlement werd goedgekeurd. De internationale pers bombardeerde Uruguay prompt tot drugsland, hoewel de wettelijke doorbraak ook de teelt van drugsvrije cannabis mogelijk maakt waar de Latin America Hemp Trading (LAHT) al zes jaar voor pleit.

De teelt van industriƫle hennep - kemp - opent voor Latijns-Amerika de weg naar duurzame voeding en materialen.Neen, drugsvrije cannabis of kemp is niet zoals bier zonder alcohol. Het is een van mogelijke oplossingen voor de crisis in de landbouw wereldwijd.

De westerse landbouw is geƫvolueerd naar een grootschalige teelt van een handvol gewassen die gecontroleerd worden door enkele grote bedrijven. Deze bedrijven deinzen niet terug voor ontbossing van natuurgebied, gewelddadige ontruimingen, infiltreren in overheden, vergiftiging van omwonenden met Roundup en genetische manipulatie van zaden om alleenrecht te verwerven over de voedselproductie. De ggo-soja uit Latijns-Amerika voor onze veestapel is daar een helder voorbeeld van.

Wervel pleit al jaren om ook bij ons eiwitgewassen te telen en om daar slimmer mee om te gaan. Dat kan volgens eigen berekeningen zelfs met onze beperkte landbouwgrond en zonder dat we het vlees hoeven te laten. Een keer per week wordt dan wel de norm: Zondag Vleesdag dus.

Kemp is zo'n lokale eiwitbron die nog te weinig gekend is. Kemp kan soja vervangen in de veevoeding, maar nog slimmer is de kempzaden gewoon zelf op te eten. Elk jaar vergroot het aanbod van voedingsproducten die kemp bevatten.

 Lees verder op Wervel.be.
BRON: Wervel

 

Wervel vzw DOOR:

Deel dit artikel