Van arme graanboer tot veelzijdige imker

Tot voor kort kon de familie Caballeros de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen. Het inkomen uit de graanteelt volstond niet langer om de drie kinderen degelijk te voeden. Gelukkig kwam Pilarh op de proppen met een alternatief.

In het uiterste westen van Honduras hebben ondernemende plattelandsbewoners het niet makkelijk om een rendabele activiteit uit te bouwen. Ook de familie Caballeros moest harken om rond te komen. Zeven maanden per jaar wijdde het gezin zich aan de graanteelt, de rest van de tijd ging vader Victor aan de slag als houtbewerker.

 

Om kwalitatief zaaigoed aan te kopen en het gezin te voeden, had de familie nood aan extra inkomsten. Toen Pilarh, een partner van Trias, in 2007 de lokale plattelandseconomie wilde diversifiëren door een impuls te geven aan de bijenteelt, sprongen Victor Caballeros en zijn echtgenote Maria op de kar. Ze genoten een professionele opleiding en gingen vervolgens aan de slag als imker.

Stap voor stap slaagde het koppel er in om de productie van hun bijenkwekerij op te drijven. Ook andere boeren in de streek schakelden om naar de bijenkweek, waardoor de vraag naar bijenkorven en ander materiaal toenam. Met zijn ervaring in de houtsector ontpopte Victor Caballeros zich bij Pilarh tot de voornaamste leverancier van bijenkorven.

De vraag nam zo sterk toe dat Victor en Maria beslisten om houtbewerkingsmachines aan te kopen. Om die aankoop te financieren, ging het boerengezin aankloppen bij Pilarh OPDF, de divisie van Pilarh die microkredieten verstrekt aan kleinschalige ondernemers.

"De evolutie van het gezinsinkomen bij de familie Caballeros is verbluffend", zegt regiocoördinator Astrid Vreys van Trias. "Hun kinderen krijgen vandaag evenwichtige voeding, zijn beter gekleed en ook de bescheiden woning van het gezin is aardig opgeknapt. Victor en Maria behoren tot de groep ondernemende mensen die aantonen dat de aanhouder altijd wint."

 

Pilarh is één van de drie partnerorganisaties die Trias in Honduras ondersteunt. Het aanbod van Pilarh varieert van diensten op het vlak van commercialisering en organisatieversterking tot spaar- en kredietproducten, ook voor jongeren.

www.triasngo.be

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel