Van werknemer naar vrijwilliger: engagement gaat nooit met pensioen

"IK WIL GEEN DEEL VAN HET PROBLEEM ZIJN, WEL VAN DE OPLOSSING"

11.11.11-vrijwilliger Dirk Peeters

Na ruim 40 jaar werkt Dirk Peeters niet langer voor 11.11.11. Althans, als werknemer. Onlangs ging hij met pensioen, maar zijn verhaal is nog lang niet uitgezongen. 

 

Waarom ben je bij 11.11.11 begonnen?

"11.11.11 leek me als koepelorganisatie de interessantste plek om mijn burgerdienst te doen, omdat de Belgische ngo's er samenwerkten. In de nasleep van mei '68 was er begin jaren 70 nogal wat kritiek op de caritatieve aanpak en ik dacht de organisatie van binnenuit te kunnen veranderen (lacht). Dat bleek niet echt nodig, want de jonge, nieuwe vrijwilligers van toen streefden zelf al een veel progressiever gedachtengoed na."

 

Waar haalde je je motivatie om je ruim 40 jaar in te zetten?

“Wel, ik kon zelf mee nieuwe schenkersinitiatieven op poten zetten, zoals het Wereldpartner Programma. Om de drie maanden zorgde ik voor nieuws over vijf partnerwerkingen om de ‘vaste schenkers’ te informeren. We organiseerden ook soms reizen voor de schenkers. Als begeleider kon ik op die manier zelf ondervinden welke impact de partners hadden. Het was heel enthousiasmerend om te zien hoe in India de emancipatie van vrouwen en kastelozen vorm kreeg. Schitterend ook hoe kale bergstreken in Peru na 15 jaar werking in groene oases veranderden en het inkomen van de mensen verdrievoudigde.”

 

Sinds 1 juni ben je met pensioen. En toch blijf je de trein naar Brussel nemen?

"Niet elke dag hé, maar ik wil me wel als vrijwilliger blijven inzetten. Niet alleen lokaal in Leuven, waar ik al lang meedraai, maar ook op nationaal vlak. Ik zal me concentreren op twee domeinen die me nauw aan het hart liggen: 11.11.11-reizen organiseren voor schenkers en vrijwilligers, en alle 11.11.11-groepen die een quiz plannen ondersteunen."

Kriebelt het bij jou ook?

Kies jouw engagement als vrijwilliger

Dirk Peeters

Leuven

Bij 11.11.11 sinds 1976

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels