Van Ypersele: "Klimaatakkoord tegelijk onvoldoende en historisch"

Jean-Pascal van Ypersele tijdens een lezing, eerder op de klimaattop

Ook de Belgische klimaatwetenschapper Jean-Pascal van Ypersele, tot voor kort ondervoorzitter van het VN-klimaatpanel (IPCC), spreekt van een historische doorbraak in Parijs.

Alleen al het feit dat alle landen in Parijs aankwamen met nationale klimaatbeloften, maakt de top historisch, zegt van Ypersele. Maar net als zijn collega's waarschuwt de klimaatwetenschapper dat het akkoord op zich onvoldoende is om de klimaatverandering te stoppen.

Alle nationale klimaatbeloftes samen zetten de wereld immers nog steeds op koers naar een klimaatverandering van 2,7 graden Celsius. "Het akkoord is op zich onvoldoende om het pleit te winnen", zegt hij. "Er staan daarvoor te weinig concrete cijfers en data in om het klimaat te beschermen."

Het belangrijkste van dit akkoord is het duidelijke signaal dat nu naar de internationale gemeenschap wordt gestuurd. En dat is: fossiele brandstoffen hebben geen of weinig toekomst meer.Jean-Pascal van Ypersele

Signaal

De provisie dat de nationale beloftes elke vijf jaar geëvalueerd zullen worden, is voor van Ypersele dan ook essentieel. Zo kunnen landen op geregelde tijdstippen hun ambitie opschroeven, naarmate dat nodig blijkt of de technologische ontwikkelingen het toelaten. "Het akkoord schept in de eerste plaats een kader, een basis van waaruit verder gewerkt moet worden."

Toch kan het belang niet onderschat worden, zegt hij. "Het belangrijkste van dit akkoord is het duidelijke signaal dat nu naar de internationale gemeenschap wordt gestuurd. En dat is: fossiele brandstoffen hebben geen of weinig toekomst meer."

IPS DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels