Veeteelt en klimaatverandering in Mali

Fatou Samaké is dierenarts en directrice van Initiative Conseil et Développement (ICD) in Mali, een partner-ngo van Dierenartsen Zonder Grenzen. Ousmane Diallo is lid van de boerenorganisatie Association de l'Organisation des Producteurs Paysan (AOPP). Familiale veeteelt is voor Fatou en Ousmane van levensbelang voor de Malinezen. Het is zelfs een buffer tegen de impact van de klimaatopwarming.

Merken jullie iets van de klimaatverandering in Mali?

Fatou Samaké: We merken dat zeker. De koele periodes zijn haast verdwenen. Normaal gezien zou het tussen oktober en februari wat frisser moeten zijn, met temperaturen die dalen tot zelfs 10 graden Celsius in het noorden van het land. Maar dat is vandaag niet meer zo, in januari warmt het alweer op. Het is wel twintig jaar geleden, van in mijn kindertijd, dat er zulke koele periodes waren. Ook het regenseizoen is helemaal verstoord. Vroeger regende het van juni tot september of oktober maar vorig jaar had het in september nog niet geregend.
Ousmane Diallo:
Soms komt de regen totaal onvoorspelbaar, zoals vorig jaar ineens in november. Die was dan ook zo krachtig dat hij van alles vernielde, ook de voorraden plantaardig voer die op de daken lagen te drogen. Het was in vijftien jaar niet gebeurd dat het in november nog regende. Dat is de impact van de klimaatverandering, en die brengt de voedselveiligheid van mens en dier in het gedrang.
Fatou Samaké:
De woestijn rukt ook zienderogen op, maar dat wordt veelal veroorzaakt door ontbossing. Mensen blijven bomen kappen om houtskool te maken. Dat verergert de droogte nog. Het is nu al drie jaar dat men de wolken bombardeert om regen te hebben.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel