Voorzichtig optimisme op dag drie in Lima

COP20--People-arrive-to-t-010

Klimaattop in Lima, dag drie. De onderhandelingen komen, na twee dagen van omstandige interventies in plenaire vergaderingen, stilaan op snelheid. Dit is ondertussen mijn vierde klimaattop en, geloof het of niet, maar ik ben voorzichtig optimistisch...

jan-vandermostenDe EU, China en de VS presenteerden de voorbije weken hun doelstellingen voor het globaal klimaatakkoord dat we eind volgend jaar in Parijs moeten afsluiten - en waarvoor de onderhandelingen in Lima de weg moeten plaveien. Als politiek signaal kan dat tellen: de drie grootste vervuilers van onze aardbol zijn bereid om de handen uit de mouwen te steken om klimaatopwarming aan te pakken. Ook de sinds lang stand houdende patstelling tussen China en de VS, waarbij het ene land geen doelstellingen wil inschrijven zonder zijn tegenpool, werd doorbroken.
Het momentum dat is gecreëerd door de recente aankondigen moet nu verzilverd worden in Lima.


Het momentum dat is gecreëerd door de recente aankondigen moet nu verzilverd worden in Lima. We mogen namelijk niet uit het oog verliezen dat de uitdaging enorm blijft. De EU, VS en China moeten zo vroeg mogelijk in 2015 navolging krijgen van andere landen - in het bijzonder van grote vervuilers zoals Japan, Australië, Canada, Brazilië en India. Daarna moeten de landen een serieuze discussie voeren over hun ambitieniveau: alles wijst er namelijk op dat de inspanningen die landen willen ondernemen niet volstaan om gevaarlijke klimaatopwarming te vermijden. Ter illustratie, om een eerlijke bijdrage te leveren aan de strijd tegen klimaatopwamring, moet de EU moet haar doelstelling voor 2030 optrekken van 40 naar 55% broeikasgasreducties. 

Als er in Lima geen duidelijke afspraken kunnen worden gemaakt over hoe de voorgestelde doelstellingen kunnen worden aangescherpt in aanloop naar de cruciale top in Parijs, zullen de gevolgen niet uitblijven. Neem nu Lima zelf: de tweede grootste woestijnstad ter wereld is voor haar watervoorziening afhankelijk van smeltwater uit de gletsjers van de Andes. Deze zouden wel eens volledig kunnen smelten bij te belangrijke klimaatopwarming, waardoor miljoenen mensen het risico lopen op water tekort. 

Om dergelijke impact te vermijden moeten zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden over de hele wereld uit de loopgraven komen. Iedereen moet zich bereid tonen om zijn uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen, zonder uit het oog te verliezen dat ontwikkelde landen een grotere verantwoordelijkheid voor het probleem dragen. Hoog tijd voor onderhandelaars om hier in Lima de handschoen op te nemen: het lot van de toekomstige generaties hangt ervan af!

Jan Vandermosten voor WWF in Lima

 

Deel dit artikel