Vrijwilligers trotseren rampweer voor 11.11.11


Ondanks de rampzalige stormen en overstromingen van de afgelopen dagen, zijn sinds donderdag opnieuw 20.000 vrijwilligers op de been gekomen voor 11.11.11. Het weer maakte een deel van de geplande activiteiten onmogelijk, maar de organisatie hoopt nog altijd om de opbrengst van vorig jaar te evenaren. Het is nu nog wachten op de overschrijvingen die binnenkomen. Dit jaar draaide de campagne rond landbouw in Centraal-Afrika.


"Ik ben zeer trots op alle vrijwilligers die voor ons door de storm gegaan zijn", zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11. "We hebben heel veel mensen gezien die compleet doorregend waren, maar toch bleven doorgaan. Dankzij hen ziet het er naar uit dat we een gelijkaardig resultaat als vorig jaar kunnen behalen. Dat terwijl een aantal activiteiten afgelast werden of vroeger moesten stoppen door het noodweer."

Het weer bemoeilijkte de inzameling door heel Vlaanderen heen. De vrijwilligers hielden de moed erin, maar op een aantal plaatsen was het fysiek onmogelijk om over straat te gaan. In Steenhuffel bijvoorbeeld was een groot deel van de gemeente afgezet en zaten vrijwilligers zelfs vast in hun eigen huis. In Kuurne moesten vrijwilligers na hun ronde het geld zelfs te drogen leggen.

Precieze resultaten zijn nog niet bekend. Vanwege het weer werden sommige activiteiten verplaatst naar komende week. Belangrijker is dat er nog heel wat overschrijvingen moeten binnenkomen. "Ook om enveloppen met overschrijvingen te verspreiden, hebben onze vrijwilligers in veel gemeenten de storm getrotseerd. Het duurt altijd een paar dagen voor we daar het resultaat van zien."

"Dat de Vlaming nog altijd bereid is om in de buidel te tasten, ondanks de stormweer en terwijl men al gegeven heeft voor Haïti en Pakistan, toont aan dat solidariteit en menselijke warmte nog altijd springlevend zijn. Mensen zitten wel degelijk in met het lot van de boeren in Centraal-Afrika. Dat is heel bemoedigend."


Solange Habonimana, één van de 11.11.11-partners op bezoek in België, dankt persoonlijk alle vrijwilligers die de voorbije dagen door weer en wind de straat op trokken.


Bekijk hieronder enkele beelden van het stormachtige enthousiasme van de 11.11.11 vrijwilligers

Deel dit artikel