Vrouw en activiste in de kijker

Gloria Chicaiza van Acción Ecológica

Gloria Chicaiza

Gloria Chicaiza is één van de vrouwen van onze Ecuadoraanse partnerorganisatie Acción Ecológica (AE). Ze was onlangs te gast bij CATAPA, een lidorganisatie van 11.11.11, in het kader van een week tegen mijnbouw. Geen beter moment dan internationale vrouwendag om met haar te praten over haar inzet voor AE.

 

Wat is volgens jou de grootste realisatie van Acción Ecológica?

We kunnen echt iets betekenen voor lokale gemeenschappen die lijden onder de mijnbouw en petroleumwinning. We helpen hen om hun stem te laten horen en om het beleid en de bedrijven aan te sporen om milieuvriendelijker te werk te gaan.

Vorig jaar probeerde de overheid ons het zwijgen op te leggen door AE te sluiten. Voor ons was dat het bewijs dat we iets betekenen in Ecuador. Anders zouden ze ons wel negeren. 

Tot nu toe is het ons goed gelukt om jongeren mee te krijgen in ons ecologische verhaal

Voor welke grote uitdagingen staat Acción Ecológica?

De grootste uitdaging zijn de aanvallen door de overheid en de bedrijven, de pogingen om ons zwart te maken en te beschuldigen van criminele acties. Het is een hele opgave om ons staande te houden en te blijven werken met de gemeenschappen. 

We moeten er ook voor blijven zorgen dat mensen meedoen met onze strijd voor de natuur. Dat ze begrijpen dat het geen strijd tegen hen is, maar met hen. Tot nu toe is het ons goed gelukt om jongeren mee te krijgen in ons ecologische verhaal. Gelukkig, want zij moeten de strijd voor het behoud van de natuur verderzetten.

 

 Ik wil de stem van vrouwen vergroten, hen zichtbaarder maken

 

Wat motiveert jou persoonlijk het sterkst?

Dat AE de gemeenschap boven het individu plaatst. Ook de strijd van de lokale gemeenschappen is inspirerend. Iedere keer heb je meer stemmen. En ze zijn ook steeds uiteenlopender.

Vrouwen zijn heel sterk en talrijk in het verzet. Maar ze zijn onzichtbaar, ze nemen niet deel aan onderhandelingen. Ik wil hun stem vergroten, hen zichtbaarder maken. Ook in de gemeenschappen is het werk van vrouwen meestal verborgen, terwijl zij wel het leven in stand houden. Zowel het dagelijkse leven als het leven in het algemeen.

Ook de natuur is noodzakelijk voor het leven. Zij onderhoudt de economie. Dat idee van buen vivir, leven in harmonie met de natuur, vind ik belangrijk.

 

Welke rol spelen vrouwen in de acties van AE?

Bij AE zijn de vrouwen in de meerderheid. Daardoor kunnen we ons dagelijks oefenen in positieve discriminatie. AE ziet vrouwen als centrum van het leven. Kijk naar hoe ze omgaan met hun gezin, met hun omgeving. Dat willen we naar een hoger niveau tillen.  

11.11.11 DOOR:

Acción Ecológica voert campagnes voor de bescherming van natuurgebied Yasuní en verdedigt de rechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen. 

Deel dit artikel

       


Onze partners