‘Waakzaamheid geboden bij de aanduiding van Ramazani Shadari als presidentskandidaat’

Emmanuel Ramazani Shadari zal de presidentskandidaat zijn van het 'Front Commun pour le Congo', de meerderheidscoalitie van president Kabila. Na weken van spanning koos Kabila eindelijk zijn 'dauphin' die hem kan opvolgen als president van de Democratische Republiek Congo.
"Het is goed nieuws dat Kabila zich niet kandidaat heeft gesteld voor een ongrondwettelijke 3de termijn", zegt Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuid beweging. "Dat is in verschillende buurlanden wel anders. Maar dit betekent niet dat Congo nu plotseling democratischer wordt."
Met Shadari wordt een hardliner in pole position gebracht die slecht scoort op het vlak van mensenrechten. Als Minister van Binnenlandse Zaken liet hij op betogers schieten en hij was één van de architecten van de door het regime georganiseerde repressie van de afgelopen jaren. Bovendien staat hij op de sanctielijst van de Europese Unie.

"De aanduiding van Shadari belooft niet veel goeds en lijkt in de eerste plaats een keuze voor repressie", zegt Vanden Berghe. Er zijn nog redenen om vraagtekens te plaatsen bij het eerlijk gehalte van de verkiezingen. Moïse Katumbi, één van de belangrijkste politieke opposanten, mag het land niet meer in waardoor hij zijn kandidatuur niet kan indienen. De repressie van middenveldorganisaties, jongerenbewegingen en journalisten blijft onverminderd voortduren en het aantal mensenrechtenschendingen blijft stijgen. "Om eerlijke, inclusieve en democratische verkiezingen te organiseren is er een 'democratische ruimte' nodig waarin een vrij debat kan plaatsvinden en iedereen die wil zich kandidaat kan stellen. Dat is vandaag niet het geval in Congo". De aanduiding van deze hardliner als kandidaat is in ieder geval een reden tot waakzaamheid. Vanden Berghe: "De internationale gemeenschap kan niet op haar lauweren rusten. De organisatie van eerlijke, inclusieve en democratische verkiezingen, zonder geweld, wordt een enorme uitdaging."

CONTACT Josse Abrahams Persverantwoordelijke tel: +32 2 536 11 37 gsm: +32 495 54 61 42 www.11.be

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel