Wereldgezondheidsdag: stop de aanvallen op patiënten en gezondheidswerkers

irc heath care in danger
[Foto: Hospitaal in Bagdad na de inslag van een raket ©IRC]


In 2012 en 2013 vonden er meer dan 1.800 gewelddadige incidenten plaats tegenover gezondheidswerkers. Dat staat in een rapport van het internationale Rode Kruis dat gepubliceerd wordt naar aanleiding van Wereldgezondheidsdag op 7 april. De gezondheidszorg was de laatste twee jaar nog nooit zo gevaarlijk.


Het rapport stelt dat de gezondheidszorg de laatste twee jaar nog nooit zo gevaarlijk was. Naast rechtstreekse aanvallen op gezondheidspersoneel, geeft het rapport ook aandacht aan minder bekende problemen, zoals gewapende milities die de gezondheidszorg hinderen of seksueel geweld tegen gezondheidswerkers.

"De media berichten alleen over geweld tegen de gezondheidszorg in een paar conflicthaarden, zoals Syrië", zegt Pierre Gentile, van het Internationale Rode Kruiscomité. "Toch zien we dat het geweld ook in andere landen de gezondheidszorg treft. Het is dan ook erg belangrijk dat overheden, gewapende groepen en de gezondheidssector meer maatregelen nemen om de gezondheidszorg veiliger te maken."

Het rapport verzamelde gegevens over 1.809 gewelddadige incidenten in 2012 en 2013 in 23 landen waarbij geweld werd gebruikt tegenover patiënten, gezondheidspersoneel, ambulances en medische faciliteiten.

"Het is de eerste keer dat een soortgelijk rapport is uitgebracht", aldus Gentile. "Het toont aan dat de situatie niet verbetert. Nog veel te vaak worden gezondheidsfaciliteiten doelwit van geweld en worden patiënten mishandeld of zelfs gedood."

Aanvallen op of binnen medische faciliteiten bedraagt zo'n 40 procent van alle gerapporteerde incidenten. In de meeste gevallen werden ziekenhuizen en gezondheidscentra gebombardeerd, onder vuur genomen of geplunderd, wat leidde tot zware schade.
 
In andere gevallen werd medisch personeel gedwongen om te handelen in conflict met hun medische ethiek, bijvoorbeeld om bepaalde mensen niet te verzorgen. Ook werden ze vaak aangevallen, gedood, gekidnapt of bedreigd.
 
"We werden bedreigd door gewapende mannen die ons in een auto dwongen", zegt Liana Kakesa van het Rode Kruis in Centraal-Afrikaanse Republiek. "We probeerden uit te leggen wat ons werk was, maar ze werden er boos en bedreigden ons met machetes en geweren."

Als indirecte gevolg van aanvallen op gezondheidspersoneel krijgen volledige gemeenschappen geen toegang meer tot gezondheidszorg. Het Rode Kruis tilt hier even zwaar aan als direct geweld tegen de bevolking.


Meer info:Deel dit artikel