Wereldvluchtelingendag: Meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht

20 juni is Wereldvluchtelingendag. Deze dag staat wereldwijd in het teken van de miljoenen mensen op de vlucht voor oorlog, mensenrechtenschendingen en vervolging. Ook in België werken vele organisaties samen om er een speciale dag van te maken. 

Zij aan zij #withrefugees

Het jaar 2015 werd gekenmerkt door een record aantal mensen op de vlucht, op zoek naar bescherming, waarvan ook een bescheiden aantal naar België. Het aantal ontheemden steeg tot het hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en vervolging. 

De vraag hoe we deze mensen moeten beschermen roept wereldwijd controverse en debat op. Heel wat landen hebben intussen gekozen voor eenzijdige en beperkende maatregelen, zoals het sluiten van de grenzen. Xenofobie is in veel landen een groeiende trend.

 

vluchtelingen actie

Vorige vrijdag (17 juni) ontmoette een delegatie van niet gouvernementele organisaties de Eerste Minister, de Minister van Begroting en de Staatssecretaris voor Asiel & Migratie. Ze vinden dat de afbouw van de asielopvang onvoorzichtig en ongelijk verloopt, dat kleinschalige opvang noodzakelijk is en dat een kritisch middenveld een plaats verdient in het opvanglandschap. Om deze boodschappen kracht bij te zetten werd een 10 minuten durende ‘stand - in actie’.

Gelukkig zien we ook veel positieve ontwikkelingen. De grote hoeveelheid vluchtelingen bracht een grote golf van solidariteit en generositeit op gang. Elke dag worden nieuwe initiatieven genomen door overheden, NGO’s, burgers, studenten en families om vluchtelingen en asielzoekers te helpen. Zij zien vluchtelingen als mensen. Mensen zoals u en ik, van wie het leven werd ontwricht door onverwachte gebeurtenissen en omstandigheden.

Om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden en om de zaken in 2016 te verbeteren, wil een coalitie (*) van Belgische vluchtelingenorganisaties, samen met de VN Vluchtelingenorganisatie, iedereen uitnodigen om zij aan zij te staan #WithRefugees.  

Artists #withrefugees: Concert en tentoonstelling

Brussels Jazz Orchestra, Ancienne Belgique, BOZAR en vele anderen zetten op Wereldvluchtelingendag samen hun schouders onder Artists #withRefugees: een project met beeldende kunst, debat en als orgelpunt een concert in de AB.

Tentoonstelling en gesprek

lighthouseforlampedusa

BOZAR lanceert het event op 19 juni met de vernissage van   ‘A Lighthouse for Lampedusa’, een tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Thomas Kilpper, gevolgd door een debat over de vluchtelingencrisis in aanwezigheid van Giusy Nicolini, de burgemeester van Lampedusa.

Concert Brussels Jazz Orchestra

WRD BJO

Het Brussels Jazz Orchestra staat op het podium samen met Tutu Puoane, David Linx, Brussels Vocal Project en I Solisti del Vento. Bovendien nodigen zij vijf solisten van de Syrian Big Band uit, een orkest op de vlucht, om samen muziek te maken.

Ook het publiek zal bestaan uit een mix van Belgen en nieuwkomers: in de zaal zijn 200 stoelen gereserveerd voor mensen die in asielcentra verblijven.

Op het programma staat onder andere het stuk Two Small Bags, Ten Millions Dreams, een compositie over vluchtelingen van Frank Vaganée, op een tekst van Michael De Cock, de nieuwe artistiek directeur van KVS. Het concert wordt gepresenteerd door Phara de Aguirre.

De ticketverkoop van het concert gaat integraal naar Music Fund, een organisatie die muziekinstrumenten inzamelt en opleidingen organiseert voor musici en muziekscholen in conflictgebieden, ontwikkelingslanden en binnenkort ook in asielcentra.

www.refugeeday.be

Voor meer informatie over de dag zelf, cijfers en verdere inspiratie over wat u kan doen om vluchtelingen te steunen, bezoek de website: www.refugeeday.be.

Petitie

Via deze website kan u ook onze globale #WithRefugees petitie tekenen en een duidelijke boodschap sturen om solidariteit te zijn met vluchtelingen. Wij staan zij aan zij met vluchtelingen. Sta met ons!

 

(*)VN Vluchtelingenagentschap (UNHCR), de European Council on Refugees and Exiles (ECRE), het Federaal Agentschap voor Opvang van Asielzoekers (Fedasil), Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Rode Kruis België en 11.11.11.

 

Vluchtelingenwerk DOOR:

Dossier

 

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels