Werking van Trias geteisterd door ebola

'Door de ebola-epidemie is Trias meer dan ooit nodig in Guinee. Nu mogen we het land niet in de steek laten.' Dat zegt landendirecteur Lies Vanmullem vanuit Kindia. In de mate van het mogelijke gaan de projecten door. 

Het ebola-virus woedt vooral in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone. In die landen staat de teller op 8.400 besmettingen en meer dan vierduizend doden. De VN vrezen bovendien voor voedselschaarste.

De programma's van Trias in Guinee blijven niet gespaard. Sommige werkgebieden werden getroffen door haarden van ebola. Elders waren er enkel geïsoleerde gevallen. 'Dit bemoeilijkt de begeleiding van de lokale boeren- en ondernemersverenigingen', zegt Lies Vanmullem.

Voor de veiligheid van zowel het Trias-personeel als de kleine ondernemers is het belangrijk om reizen van en naar getroffen regio's te beperken. Maar daardoor is het onvermijdelijk dat een deel van de geplande activiteiten uitgesteld wordt. 'We maken er het beste van, maar de voorziene resultaten voor dit jaar zullen we niet halen', verwacht Vanmullem.

De partners van Trias zijn goed voorgelicht over ebola. Vooraleer een kantoor te betreden, moet iedereen de handen wassen met chloor. Rondtrekkende voorlichters hebben een gel bij zich. Aguidep, één van de lokale partners van Trias, organiseert binnenkort een radioconferentie over de manier waarop kleine ondernemers het best kunnen omgaan met de huidige situatie.

'Het personeel van Trias blijft relatief kalm', zegt Vanmullem. 'Natuurlijk maken de medewerkers zich wel zorgen over de scholen die hun poorten gesloten hebben. Ze zien ook de voedselprijzen stijgen en het is weinig geruststellend dat sommige gemeenschappen terughoudend zijn tegenover medische hulporganisaties die ebola helpen indijken.

'Als team willen we meer dan ooit een bijdrage leveren aan de zelfontwikkeling van boeren en kleine ondernemers. Precies nu heeft Guinee onze ondersteuning heel hard nodig', besluit Vanmullem.

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel