Zij die aan de rivier woonden

De Verenigde Staten en Mexico liggen niet alleen met elkaar in de clinch over drugs en illegale immigratie, op de achtergrond dreigt ook een zoetwaterconflict. 'Water is de oorlog van de toekomst', klinkt het in de gortdroge Colorado-delta in Mexico.

De zon heeft vrij spel in het droge rivierbed. De flora bestaat uit dor gras, verkoolde boomstammen en het woestijngewas tamarisk; rode mieren vertegenwoordigen het dierenrijk. Dit kale landschap in het noordwesten van Mexico vormde ooit de rivierdelta van de machtige Colorado, die in vele vertakkingen uitmondde in de Golf van Californië. Een serie menselijke beslissingen heeft ertoe geleid dat de groene draslanden en lagunes van weleer hebben plaatsgemaakt voor een gestaag oprukkende, zoute woestijn. Alleen na uitzonderlijke regenval wil er nog wel eens een stroompje zoet water door de brede rivierbedding vloeien.


'Ik weet nog goed dat we met bootjes naar de overkant moesten varen, voordat de brug werd gebouwd', zegt de voormalige landarbeider Juan Patiño Suárez (74), die in een comfortabele fauteuil onder de bomen in zijn tuin van zijn bescheiden pensioen geniet. De tolbrug van het stadje San Luis Río Colorado ligt er nog steeds, maar water stroomt er al lang niet meer onderdoor. Tegen het vallen van de avond loopt een paartje hand in hand over de rivierbodem naar de overkant.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel