Zuid-Soedan: verdeling hulpgoederen via luchtdropping


Voor het eerst in vijftien jaar verdeelt het Internationale Rode Kruis hulpgoederen via luchtdropping. Door het regenseizoen zijn belangrijke toegangswegen in Zuid-Soedan niet berijdbaar. De organisatie ziet geen andere mogelijkheid om de hulpgoederen ter plaatse te bezorgen.
Met de verdeling van hulpgoederen via luchtdropping wil het Rode Kruis 420.000 mensen bereiken de komende weken. In de hulppakketten zitten onder andere voedsel, zaden en huishoudartikelen.

 "De toegang tot bepaalde gebieden is extreem moeilijk en complex", zegt Eric Marclay van het Internationale Rode Kruis. "Omdat door het regenseizoen bepaalde wegen niet meer toegankelijk zijn, zoeken we onze toevlucht in luchtdroppings."

Het Rode Kruis schakelt medewerkers in om de hulpgoederen die via het vliegtuig gebracht zijn onder de bevolking te verdelen.

In de regio Awerial, waar duizenden Zuid-Soedanezen hun toevlucht zochten voor het geweld, was de situatie al nijpend. Met de komst van het regenseizoen is de toestand verder verslechterd. "De kinderen lijden onder de kou. Ik ben bang dat ze sterven omdat ze ziek worden", zegt Jar Ahen, een bejaarde vrouw in een van de vluchtelingenkampen in Awerial.

Ook Marclay noemt de situatie precair: "Meer dan 800.000 mensen zijn op de vlucht voor het geweld. Meer dan 200.000 zijn naar buurlanden getrokken. Duizenden mensen zijn gedood en duizenden zijn gewond geraakt."

Naast de verdeling van hulpgoederen wil het Rode Kruis ook de toegang tot water- en sanitaire voorzieningen verbeteren voor de getroffen bevolking. De organisatie heeft ook vier mobiele chirurgische teams ter plaatse die gewonden verzorgen.

Klik hier voor meer informatie en beelden van de hulpverlening.

Deel dit artikel