Zuidoost-Azië in turbulente wateren

* Vrijdag 24 februari. De Filipijnse president Gloria Arroyo roept de noodtoestand uit om het hoofd te bieden aan een vermoedelijke militaire staatsgreep. Net op de dag dat de twintigste verjaardag van People Power -de volksopstand die een einde maakte aan de dictatuur van Ferdinand Marcos- gevierd moest worden.
* Vrijdag 20 februari. De Thaise premier Thaksin Shinawatra ontbindt het parlement en organiseert vervroegde verkiezingen. Hij hoopt op die manier de aanzwellende demonstraties tegen hem de kop in te drukken. Thaksin krijgt het verwijt Thailand te besturen als zijn eigen bedrijf en voor zijn persoonlijke profijt.

De onstabiliteit van het politieke leven in Zuidoost-Azië ondermijnt niet alleen de democratie en de kansen op ontwikkeling. Ook een duurzame en constructieve aanpak van het aanwezige extremisme wordt erdoor bemoeilijkt. Wie de achtergrond en de realiteit van de moslimopstanden in Mindanao (Filipijnen), Patani (Zuid-Thailand) en Indonesië beter wil kennen, kan daarvoor terecht in het MO*nummer dat deze week verscheen. In de reportage In het hart van de strijd, ver van het centrum beschrijft Gie Goris zijn recente ervaringen in Zamboanga, Pattani en Aceh.

Klik hier voor het artikel:
http://www.mo.be/article.aspx?ed_id=0&a_id=425&type=homepage

meer informatie: Gie Goris, 0478.56 67 21

MO* - mondiaal magazine, Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel, 02 536 19 77,
info@mo.be, www.mo.be

Deel dit artikel