85 miljardairs bezitten evenveel als helft van de wereldbevolking

soedan crisis oxfamsolEen mini-clubje van superrijken - samen passen ze in één treinwagon - bezit vandaag evenveel als de helft van de wereldbevolking. Bovendien blijkt ook dat die rijke elite steeds meer politieke macht naar zich toe trekt en zo de spelregels verandert in hun eigen voordeel. 

Dat staat in het nieuwe Oxfamrapport, ' WORKING FOR THE FEW. Political capture and economic inequality.' dat verschijnt in de aanloop naar het Wereld Economisch Forum in Davos.


Rijkdom en politieke macht raken steeds meer geconcentreerd in de handen van een kleine groep machtigen. Financiële deregulatie, belastingparadijzen, gebrek aan transparantie, besparingen op sociale programma's en openbare dienstverlening zijn daarvan het gevolg. 

Uit cijfers, geciteerd in het rapport, blijkt dat de meest kapitaalkrachtigen steeds minder belastingen betalen. 

Ondanks de financiële en economische crisis worden rijken steeds rijker en dit niet alleen ten koste van de armen maar ook, in toenemende mate, van de middenklasse. 7 op de 10 mensen in de wereld leven in landen waar de ongelijkheid is toegenomen.

Eén procent van de wereldbevolking bezit 46% van alle rijkdom op deze wereld. In de VS profiteert de rijkste 1 procent van de bevolking van 95% van alle economische groei die tussen 2009 en 2012 plaatsvond. 90% van de bevolking werd in dezelfde periode armer. 


"Rijkdom en macht geraken steeds meer geconcentreerd in de handen van enkelingen terwijl de rest moet vechten voor de kruimels die van tafel vallen'. Aldus Winnie Byanyima van Oxfam. 


Aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum roept Oxfam de regeringen op om ongelijkheid aan te pakken door:

  • een eerlijker, evenwichtiger belastingsysteem en de strijd tegen belastingontduiking en belastingparadijzen op te voeren. 
  • meer investeringen in openbare gezondheidszorg, onderwijs en sociale bescherming van de eigen bevolking
  • meer tansparantie over de banden tussen de bedrijfswereld en de poltieke wereld.
  • het invoeren van een leefbaar basisinkomen. 11.be:


[Foto: Housing for the wealthier middle classes rises above the insecure housing of a slum community in Lucknow, India. ©Tom Pietrasik/Oxfam]
Deel dit artikel