Activisten trekken aan alarmbel: 'mijnbouw zaait dood en destructie van Canada tot het zuiden van Latijns-Amerika'

mars peru conga 111111
[Protestmars tegen de Congamijn in Peru in maart 2012 - ©11.11.11]Afgelopen week, tussen 7 en 9 november, kwamen de leden van het Observatorium voor mijnbouwconflicten in Latijns Amerika (OCMAL) samen in Lima (Peru). Zo'n 60 personen uit verschillende landen in de regio wisselden hun ervaringen uit en bespraken hoe samen te werken om de rechten van lokale gemeenschappen beter te beschermen tegen de groeiende bedreiging van grootschalige mijnbouwprojecten in het continent. 


Over heel Latijns Amerika bedreigen grootschalige mijnbouwprojecten de cultuur, levenswijze, en gronden van lokale gemeenschappen. Verschillende nationale overheden, en ook mijnbouwbedrijven, stigmatiseren en criminaliseren de lokale bevolking die zich tegen dergelijke projecten verzet. Met regelmaat vallen er bij confrontaties tussen de bevolking en de politie dan ook slachtoffers en doden.


In
Peru vielen er vorige jaar verschillende doden bij protesten tegen het Conga project, een uitbreiding van de reeds bestaande goudmijn Yanacocha in Cajamarca. In Colombia waren er recentelijk ook verschillende doden te betreuren, in dit geval echter doelbewuste moorden om het lokaal protest de mond te snoeren. 

Op 30 september werd Adelinda Gomez in het Cauca departement vermoord toen ze een vergadering verliet en op weg was naar huis. Ze had eerder doodsbedreigingen gekregen met de boodschap 'stop vervelend te doen over mijnbouw'. Afgelopen twee november werd nog een andere boerenleider in Colombia, Cesar García, vermoord. Hij was lid van een lokale organisatie die zich verzet tegen het grootschalige mijnbouw project 'La Colosa', een goudmijn die multinational Anglogold Ashanti wil inplanten in het kleine landelijke dorpje Cajamarca, in de regio Tolima.

Ook tijdens de bijeenkomst in Lima, kregen de aanwezigen slecht nieuws te horen: in Ecuador was een lid van de inheemse bevolkingsgroep 'Shuar' doodgeschoten door het leger tijdens een militaire operatie die tot doel had de zogenaamde illegale mijnbouw aan te pakken. De Shuar lieten in een persbericht weten dat zij zelf niets te maken hebben met illegale mijnbouw in de regio, maar er juist het slachtoffer van worden.
 

De lokale bevolking betaald de rekening


Keer op keer moeten lokale gemeenschappen de rekening betalen voor mijnbouwprojecten die hen door multinationals en de nationale overheid opgedrongen worden. Het leeuwendeel van de inkomsten daarvan gaat naar de bedrijven. De gemeenschappen draaien achteraf op voor de milieukosten.

In veel gevallen zijn het Canadese mijnbouwbedrijven, die in het zuiden erg winstgevende projecten opzetten, ten kosten van rurale gemeenschappen die hiertegen in opstand komen. Repressie en criminalisering van het verzet zijn daarbij schering en inslag, ook in landen waar linkse en progressieve regeringen aan de macht zijn, zoals in Ecuador.

 

 

Gelijkenissen


Maar ook in Canada zelf zijn er inheemse groepen die te lijden hebben onder mijnbouwprojecten. Tijdens de bijeenkomst in Lima getuigde Beverly, lid van de Xatisull First Nations in Canada, dat haar gemeenschap omringd is door verschillende mijnbouwprojecten waartegen zij protesteren. Achteraf zei ze verbaasd te zijn over de gelijkenissen tussen het verzet in het zuiden van het continent en dat in haar eigen land. 'Alleen hoeven wij niet voor ons leven te vrezen', voegde ze er nog aan toe.

In een slotverklaring van de bijeenkomst klaagden de aanwezigen de systematische politiek van criminalisering van het verzet aan, evenals de inzet van het leger om protest te onderdrukken,  een trend die doorzet in het hele continent. De slotverklaring sluit af met de woorden: ' Omdat wij het leven op de eerste plaats zetten, zullen wij geen mijnbouw toelaten in Ons Amerika' .

map-criminalizacion-conflictosminerosKaart waarin alle gevallen van criminalisering, van bedreigingen tot moord, worden bijgehouden. 
Bron: http://criminalizacion.conflictosmineros.net/Het Observatorium voor Mijnbouwconflicten heeft verschillende instrumenten om de criminalisering van protest in de regio te documenteren. Een kaart waarin alle gevallen van criminalisering, van bedreigingen tot moord, worden bijgehouden:  en een database met mijnbouwconflicten in heel Latijns Amerika:

Gert Steenssens, Broederlijk Delen

Deel dit artikel