Anne: Noodhulp in Oeganda

Gisteren kreeg vond ik via de mailinglist van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking een link naar dit artikel in mijn mailbox. Ik kon er lezen dat Oeganda noodhulp gekregen zou hebben als reactie op de zware regens. Verder zegt het artikel dat er in Oeganda tijdens het regenseizoen gevallen van cholera gemeld werden.

Ikzelf woon in het District Gulu. Ook hier konden we de aanwezigheid van het regenseizoen bemerken.  Ikzelf werd één keer (begin juni) (on)aangenaam verrast door een zware regenbui ergens in 'the middle of nowhere' na een bezoek aan een community.

Ik herinner me nog dat ik die die dag – zeer licht gekleed – vertrokken was. Het was een stralende morgen en niets weer erop dat het zou regenen. Helaas dachten de weergoden er anders over.
Na de extreem lange droogte maakte ik de laatste maand(en) inderdaad ook kennis met de zware regens.

Hier in Gulu heb ik wel niets opgevangen over cholera. Wat uiteraard niet wegneemt dat ook de mensen in dit district te lijden hebben. Zo spoelen de zware regens de wegen weg. Mijn eigen straat verandert in een rivier en de grond van die straat klopt aan mijn kamerdeur. Daarnaast vertelde onze 'gatekeeper' dat zijn vrouw een veldje had waarvan de hele oogst verwoest was.

Tot slot kregen we tijdens een van onze community bezoeken in Pece (het dorpje waar ook ik woon) een duidelijke vraag van één van de leden. We trekken met de organisatie naar elke subcounty in Gulu district met de vraag welk soort memorial men graag had gezien ter ere van de kinderen en jongeren die stierven tijdens de oorlog of nog steeds vermist zijn.

Tijdens een voorgaand onderzoek stelde 90% van de geïnterviewden immers dat een memorial standbeeld voor hen zeer belangrijk is. We haalden de suggesties aan die uit het onderzoek naar voren kwamen. Deze ene persoon vond dat er eerst een brug gebouwd moest worden om de toegankelijkheid naar dat soort memorial (waar het ook zal komen) te vergroten.

Eén van de opties was immers het bouwen van een school, maar hij vroeg zich af wat het nut van een dergelijke school zou zijn als ze niet toegankelijk is. Wanneer het hevig regent, verdwijnt ook daar de weg en wordt de toegang volledig afgesneden... En helaas zal het er de komende jaren niet op beteren als we zo blijven doorgaan...


Zie ook:


Deel dit artikel