Axl Peleman trekt 2,5 ton zware container voort voor Broederlijk Delen

Onder het motto 'Laat ze hun plan trekken. Wij trekken mee!' lanceerde Broederlijk Delen vandaag zijn nieuwe campagne, die loopt van 21 februari tot 8 april. Zanger en ambassadeur Axl Peleman en een tachtigtal vrijwilligers trokken samen een container van 2,5 ton voort op de Brandhoutkaai in Brussel. Met deze ludieke actie stelden ze het campagnemotto visueel voor.


Foto Thomas De Boevere
"Met 'Laat ze hun plan trekken. Wij trekken mee!' zoomt Broederlijk Delen in op onrechtvaardige mijnbouw in Latijns-Amerika," zegt Lieve Herijgers, directeur van de ngo. "Grote mijnbouwbedrijven lappen de wetgeving aan hun laars, en de plaatselijke bevolking moet lijdzaam toekijken hoe haar recht op inspraak, gezondheid en voedsel geschonden wordt. De Marlin goud- en zilvermijn in San Marcos, Guatemala maakt dat verhaal concreet."

Axl Peleman reisde voor Broederlijk Delen naar San Marcos, waar hij geraakt werd door de schrijnende levensomstandigheden van de lokale bevolking. Hij zette zijn ervaringen om in een campagnelied en een reisdagboek. "Op het moment dat ik in de buurt van zo'n stroompje kwam, begonnen m'n ogen vreselijk te jeuken en te pikken", schreef hij. "Voor geen geld zou ik met blote voeten in die beek gaan staan, laat staan ervan drinken. M'n afgrijzen was daarom des te groter toen ik later op de dag werd voorgesteld aan families die afhankelijk zijn van die stroompjes."

Ecologische ellende is slechts een van de negatieve gevolgen van de Marlin mijn in Guatemala. Ook economisch en sociaal is de schade voor de inheemse bevolking immens. Besmet water afkomstig van de mijn zet de gezondheid en voedselvoorziening van de plaatselijke gemeenschappen op het spel, want arme families hebben geen alternatief.

Axl Peleman stelde ook vast hoe de partnerorganisaties van Broederlijk Delen de lokale bevolking steunen bij haar verzet tegen de onrechtvaardige praktijken van deze multinationals en haar helpen economische alternatieven te ontwikkelen. Het mag duidelijk zijn dat onze steun absoluut nodig is, want enkel zo zijn de inheemsen straks in staat zelf 'hun plan te trekken'.

Duizenden vrijwilligers in heel Vlaanderen zullen tijdens de campagneperiode hun steentje bijdragen, door Koffiestops of solidaire maaltijden te organiseren, door kilometers af te leggen voor het Zuiden, en op nog vele andere manieren. Je kan ook altijd steunen met een bijdrage op BE12 0000 0000 9292.

"Sommige mensen vragen mij: waarom doe je dat?", zegt Axl. Wij zijn tegenwoordig geen Vlamingen meer, we zijn geen Walen meer, wij zijn geen Belgen meer, we zijn geen Europeanen meer, wij zijn wereldburgers. En als je mensen kunt helpen, dan speelt het voor mij geen rol of er een oceaan tussen zit of je aan de andere kant van de straat woont, dat speelt voor mij geen rol. Als je iets kunt doen voor je medemens als je het zelf heel goed hebt, vraag ik aan u: waarom zou je het niet doen?"

Voor meer inlichtingen en foto's:

Karel Ceule, Persverantwoordelijke, 0476/330.221

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel