Bato Congo : Congolese kunst in Oostende

Met Bato Congo brachten 11.11.11, KVS en Theater aan Zee ism VAIS ( Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking) Afrikaanse kunstenaars naar Oostende. Hun blik op hun eigen verleden en de dagelijkse realiteit biedt nieuwe inzichten aan de bezoekers.

Drie jaar op rij, van 2012 tot 2014 werd een gevarieerd programma aangeboden met muziek, dans, theater, fotografie en een indrukwekkende constructie op de zeedijk.

Hieronder een onverzicht van de Congolese kunstenaars die aan bod kwamen.

 

Bato Congo 2014

Concert van Tout Puissant Kimvuka - Muziek

toutpuissantNegen onweerstaanbare muzikanten uit de gemeente Ndjili van Kinshasa, brengen een verbazingwekkende fusion van Congolese ritmes en muziek met Westerse invloeden. De groep veroverde de harten op TAZ12 en blijft één van de best bewaarde geheimen van Kinshasa.

Het VRT-programma '1000 Zonnen' volgde de muzikanten van Tout Puissant Kimvuka tijdens hun verblijf in België in 2014. Je kan het programma hier herbekijken. 

 

 

'Hunting and Collecting' van Sammy Baloji - Expo


Sammy-BalojiSammy Baloji heeft in zijn werk veel aandacht voor de impact van het verleden op de hedendaagse samenleving.  In Mechelen kreeg hij een foto's in handen van een expeditie in Oost-Congo in het begin van de 20ste eeuw. Het album toont een hele reeks foto's van gedode dieren, deze worden gevolgd door 'etnografische' foto's van de bevolking.

Sammy legt de link tussen dergelijke expedities en de oorlog en roofbouw in Oost-Congo nu. Hij verwerkte foto's van Chrispin Mvano, een oorlogsfotograaf uit Goma in de originele album.

 

 

 

 

'Huis van de vrede' van Freddy Tsimba - Constructie

Freddy-Tsimba-met-werkFreddy Tsimba is een beeldend kunstenaar uit Kinshasa, die bekend is om zijn grote beeldhouwwerken uit recuperatiemateriaal. Dat materiaal is nooit lukraak gekozen: weggeworpen lepels en vorken, om de honger vorm te geven, of kogels om het leven te verbeelden dat gedood werd.
In Oostende maakt hij een "Huis van de vrede", helemaal opgebouwd uit machetes, de hakmessen die in Congo (en elders) gebruikt worden als oorlogswapen. Van destructie maakt hij constructie.

 


'Point of intersection' van Panaibra Gabriel Canda - Dans

Afrika-PanaibraMozambique kende woelige jaren met een bevrijdingsstrijd die meer dan 11 jaar duurde gevolgd door de harde realiteit van 16 jaar burgeroorlog en ideologische conflicten.

Met deze dansvoorstelling wil Panaibra Canda een zicht bieden op een land waar diverse ideeën samenkomen en de botsende verschillen nieuwe perspectieven bieden. 

 

 

 

'Mon Noord' van Jovial Grégoire Mbenga - Theater

jovial

Theatermakers Jovial Mbenga en Nele Vereecken maakten samen het theaterstuk Mon Noord. Ze vertellen het verhaal van een kind dat fier is om Congolees te zijn, maar droomt van het verre Europa. Eens volwassen reist Jovial naar Europa en maakt hij kennis met het koude klimaat, letterlijk en figuurlijk. Door deze reis krijgen zowel de Afrikaanse als de Europese realiteit en mentaliteit een ander perspectief. Mon Noord is een verhaal over dromen en onhaalbare verwachtingen, illusies en desillusies.

 

 

Muziektheater 'Rumble in da jungle'

Rumble, youngman, rumble. Kinshasa goes Borgerhout. Borgerhout goes Kinshasa.
Rumble in the jungle met Woord, Boksen Muziek. Rumble in the jungle met Moed, Ritme en Kracht. De strijd, dat is waarvoor. Soul, blues, hiphop en boogaloo. James Brown versus Manu Dibango, Celia Cruz versus Bill Withers.

Een battle met acht slam poets. Geïnspireerd op de beruchte boksmatch tussen Mohammed Ali en George Foreman in 1974.

 

BATO CONGO 2013

bato congo timeandspace faustin

Drums and Digging -  Faustin Linyekula - dans
Choreograaf Faustin Linyekula en enkele dansers, acteurs en een zanger gaan na een reis door Congo op zoek naar wat er rest van hun kindertijd "in een land dat de verantwoordelijkheid voor zijn eigen toekomst van zich afschuift". 

De voorstelling ging in wereldpremière op Connexion Kin in Kinshasa en reisde via het Theaterfestival van Avignon naar Oostende.

Geschiedenis van Mozambique in dans - Time and Spaces: The Marrabenta Solos.Panaibra Gabriel Canda dans
Met 'The Marrabenta Solos' reizen we naar Mozambique. Panaibra Gabriel Canda vertelt de bewogen geschiedenis van zijn land sinds de Portugese kolonisatie. Het lichaam van de danser lijkt een metafoor voor dit verhaal. Het draagt de moeizame weg naar een democratie in zich.

Michael Essien I want to play as you - performance
Ahilan Ratnamohan, regie
Acht Afrikaanse voetballers willen maar één ding: spelen bij een Europese topclub. In een indrukwekkende performance geven zij inkijk in hun levensverhaal en hun exodus naar België. Ze vertolken hun persoonlijke versie van een droom die al heel veel jonge Afrikanen naar Europa lokte, maar slechts voor een kleine minderheid is uitgekomen.

Hommage à Panamarenko.  Bienvenu Nanga  - beeldende kunsten
Toen Bienvenu Nanga voor het eerste werk van Panamarenko zag, beleefde hij een Aha-Erlebnis. Hij maakt zijn bijnaam als 'l'artiste des poubelles' waar en creëert met recuperatiemateriaal levendige installaties. De link met zijn Belgische geestesgenoot is snel gelegd. Tijdens Bato Congo kan je hem dagelijks aan het werk zien. Hij werkt er aan een installatie die hij tegen het einde van het festival zal voltooien.

Banningsville. Flamme Kapaya - muziek
Flamme Kapaya keert terug naar zijn geboorteland. Zijn odyssee wordt ook een reis naar zijn wortels: zijn familie, zijn geschiedenis, zichzelf. Hij neemt zijn publiek mee van de groene heuvels van Banningsville, het huidige Bandundu, over het hectische Kinshasa waar hij opgroeide tot Parijs waar nu een pied-à-terre heeft.  Flamme Kapaya was in een vorig leven stergitarist bij de Congolese superster Werrason. Vandaag brengt hij enkele special guests mee.

Boyoka

Boyaka. Dinozord & Yann Leguay - dans
Dinozord is een all-round artiest. Als kind al tekende hij en knutselde met recuperatiemateriaal. Zijn toenmalig tijdverdrijf werd een ambacht. Maar daarnaast is hij vooral ook een begenadigd muzikant en danser, een briljant voorbeeld dat de verloren jongeren van Kinshasa niet 'verloren' moeten zijn. In 'Boyoka' brengt hij een adembenemende breakdance-solo van 30 minuten.

[Foto: Time and Spaces: The Marrabenta Solos - co Arthur Fink]

[Foto: Boyaka - co Agathe Poupeney]

 

Deel dit artikel