Broederlijk Delen nomineert Nobelprijskandidaat in nieuwe campagne

Op woensdag 17 februari 2010 lanceert Broederlijk Delen zijn nieuwe campagne, opgebouwd rond de Boliviaanse boer Samuel. Hij staat symbool voor alle mensen in het Zuiden die zich noodgedwongen moeten aanpassen aan de gevolgen van de klimaatopwarming.

De voorbije maand waren alle schijnwerpers gericht op Haïti. Toch mogen we niet vergeten dat ook elders in de wereld mensen kampen met zware moeilijkheden in hun strijd tegen armoede. Klimaatverandering door de opwarming van de aarde is vaak één van de oorzaken van die armoede. Daarom wil Broederlijk Delen het verhaal van boer Samuel vertellen.

U bent van harte uitgenodigd op de persactie waar we Samuel voordragen als Nobelprijskandidaat. Ze vindt plaats op woensdag 17 februari 2010 om 11 uur in Espace Jacqmotte, Hoogstraat 139 te Brussel (naast BTC).

Met de Klimaatconferentie van Kopenhagen nog vers in het geheugen, vraagt Broederlijk Delen samen met Samuel aandacht voor een rechtvaardig klimaatakkoord dat rekening houdt met de mensen in het Zuiden. Samuel woont op de Andeshoogvlakte in Bolivia, die steeds droger wordt. Dit dwingt hem en de andere boeren om zich aan te passen en creatieve oplossingen te bedenken, zoals een irrigatiesysteem.

Samuel is een voorbeeld van mensen in het Zuiden die hun eigen plannen realiseren om hun voedselproductie en milieu te beschermen. Daarom verdient hij volgens ons de symbolische Nobelprijs voor Duurzame Ontwikkeling.

Programma:

10.45 uur              
Onthaal met een drankje en Boliviaanse muziek

11 uur                   
Première tv-spot voor de campagne
Verwelkoming
Woordje van directeur Pol de Greve, met het verhaal van Samuel
Projectie van een aangepast weerbericht met Sabine Hagedoren (première)
Presentatie van de online petitie ‘Nomineer Samuel’
BV’s ondertekenen de petitie
Tv-spot

11.30 uur              
Receptie met Boliviaanse muziek en hapjes

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via marieke.bastiaens@broederlijkdelen.be.

Andere campagneactiviteiten:

Op vrijdag 26 februari 2010 vinden in heel Vlaanderen de jaarlijkse Koffiestops plaats. Vrijwilligers maken koffie en nodigen hun vrienden, familie, collega’s, buren en voorbijgangers uit om in ruil voor een kop een vrije bijdrage te leveren voor het werk van Broederlijk Delen. Radio 2 doet ook mee, onder andere met ‘De Madammen’ Cathérine Vandoorne, Ilse Van Hoecke en Anja Daems. Bezoek ook onze website www.koffiestop.be.

Op maandag 1 maart 2010 komen negen gasten uit Bolivia in Vlaanderen aan. Ze werken voor één van onze lokale projectpartners. Ze verblijven gedurende twee weken bij Broederlijk Delen-vrijwilligers, in gastgemeenschappen. Daar getuigen ze over hun werk, over de nefaste invloed van de klimaatverandering op hun gemeenschap en over hun strijd tegen armoede en onrecht. Daarnaast maken ze kennis met het leven zoals het is hier bij ons. Zo zorgen we tijdens onze campagne voor een echte uitwisseling tussen Noord en Zuid.

Deel dit artikel