Broederlijk Delen start heropbouw in Haïti

Broederlijk Delen

Brussel, 9 februari 2010 - Gerrit Matton, steunpunt van Broederlijk Delen in Haïti, reist vandaag via de Dominicaanse Republiek terug naar Port-au-Prince. Enkele dagen later trekken ook twee andere medewerkers van Broederlijk Delen naar de Haïtiaanse hoofdstad. "Wij laten het hoofd niet hangen" zegt Gerrit Matton "We gaan terug om samen met onze partnerorganisaties het werk zo vlug mogelijk te hervatten."

Na de zware aardbeving in Haïti had Broederlijk Delen al zijn medewerkers uit Haïti gerepatrieerd. Dit gebeurde in de eerste plaats uit veiligheidsoverwegingen. Bovendien is de organisatie niet gespecialiseerd in noodhulp.

De afgelopen weken onderhield Gerrit Matton vanuit Vlaanderen wel intensief contact met de partnerorganisaties in Haïti. Via elektronisch overleg bracht hij de schade bij de partnerorganisaties in kaart en noteerde hun concrete noden. Hieruit ontstond een voorstel van wederopbouw. Dat voorstel wil de delegatie nu samen met de partnerorganisaties op het terrein aftoetsen. "Er zal gezamenlijk overleg van onze 18 partnerorganisaties plaatsvinden en we zullen kijken waar we programma's kunnen linken of gezamenlijke inspanningen kunnen leveren met andere donoren", aldus Gerrit Matton.

Het is de bedoeling om de getroffen partnerorganisaties, hun werknemers en familieleden te ondersteunen zodat zij hun werk in de landbouw (garanderen van voedselzekerheid) en op het vlak van mensenrechten terug kunnen opnemen: "Wij willen blijven werken aan voedselzekerheid. Dat is nu meer dan ooit belangrijk. Alleen zo kunnen de Haïtianen op langere termijn voor hun eigen voedsel zorgen en blijven ze niet afhankelijk van voedselhulp", zegt Gerrit Matton.

Ook de andere medewerkers die als coöperant bij een partnerorganisatie werken, zullen de komende weken naar Haïti terugkeren. Dit gebeurt eveneens na overleg met de verschillende partnerorganisaties en in functie van hun vragen.

Broederlijk Delen zamelde intussen op zijn Haïti-rekening al 176.525 € in. Dit geld zal Broederlijk Delen – samen met zijn aandeel in de 12-12 acties – gedurende de komende vijf jaar gebruiken voor de wederopbouw en de versterking van zijn partnerorganisaties.

"Elke euro die we ontvingen zal goed besteed worden. Transparantie is altijd al heel belangrijk geweest voor ons, maar dat zal nu nog belangrijker worden. Via de website gaan we duidelijk maken waarvoor het geld gebruikt wordt", aldus nog Gerrit Matton, die blij is dat hij nu kan terugkeren.

Voor meer informatie:

Rhoddy Petit, regioverantwoordelijke van Broederlijk Delen voor Haïti, 0484/66.74.47
Karel Ceule, persverantwoordelijke Broederlijk Delen, 0476/33.02.21

Deel dit artikel