Doden en gewonden bij staking voor minimumloon in Cambodja

cambodja staking textielarbeiders deutschewelle[Foto: Stakende kledingarbeidsters vóór het geweld uitbrak. ©Deutsche Welle]

Speciale eenheden van het leger in Cambodja hebben op 3 januari een staking van textielarbeidsters gewelddadig onderdrukt. Daarbij werden minstens vijf doden en 39 gewonden geteld.

De arbeiders in de kledingsector vroegen met de staking om het lage minimumloon te verhogen, zodat ze er ook echt van kunnen leven.
De kledingarbeiders in Bangladesh kwamen vorig jaar vaak in het nieuws, doordat duizenden mensen stierven toen een fabriek instortte. Maar ook hun collega's in Cambodja, iets verderop in Zuid-Oost-Azië, hebben het moeilijk.

Het huidige minimumloon is er 80 à 90 dollar (58 à 66 euro) per maand. Een onderzoeksteam van de overheid beval onlangs aan om het minimumloon naar 160 dollar te brengen, een minimumbedrag om in Cambodja te kunnen overleven. De Cambodjaanse regering besliste om dat advies te negeren. Dat gebeurde waarschijnlijk onder druk van de werkgevers. Daarop ging een nationale staking van start, op 23 december. 'Tachtig procent van de werknemers deed eraan mee', weet Jessie Van Couwenberghe van de Internationale dienst van ACV.

 

Machinegeweren


De staking verliep vreedzaam, tot een kledingbedrijf op 2 januari de hulp inriep van speciale ordediensten. 'Die moesten de stakende arbeiders te lijf gaan met ijzeren staven. Later die dag werden arbeidsters aangevallen door ordediensten met metalen buizen, messen en AK47-machinegeweren.' Door het geweld vielen doden en zwaargewonden. 'Talrijke mediarapporten en onafhankelijke bronnen bevestigen dat de ordediensten aanzetten tot geweld, niet de arbeiders.'

 

Kledingmerken


'Dit is echt een ongeziene situatie', zegt Athit Kong van de onafhankelijke vakbondsfederatie C.CAWDU in Cambodja. 'We zijn veel gewend qua intimidatie. Maar wat nu gebeurt, maakt ons bang. Het voelt aan als een terugkeer naar de militaire dictatuur.

De grote kledingmerken kunnen het tij keren, door hun macht aan te wenden bij de Cambodjaanse werkgevers. En onze overheid moet voelen dat deze situatie onaanvaardbaar is. Daarvoor hebben we de steun nodig van onze internationale partners.'

ACV en de Belgische ngo's Wereldsolidariteit en Oxfam Solidariteit zijn enkele van die partners. Ze hebben nu een brief geschreven naar minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en de Cambodjaanse ambassadeur in Brussel. Ze vragen ook met aandrang aan kledingmerken, zoals H&M, Zara, C&A en GAP, om actie te ondernemen. Ook de Internationale Arbeidsorganisatie volgt de zaak op.


Lieve Van den Bulck, Visie 10.01.2014


Meer info:

Wereldsolidariteit DOOR:

Deel dit artikel