Dokter Mathura Shrestha gearresteerd in Nepal

Dr. Mathura Shrestha, voormalig minister van Volksgezondheid van Nepal, professor Volksgezondheid aan de Universiteit van Kathmandu en militant voor het recht op gezondheid - een man die als minister een protestactie organiseerde tegen zijn eigen regering, toen die een onrechtvaardig wetsvoorstel indiende - is in de ochtend van 19 januari gearresteerd in Kathmandu, samen met andere mensenrechtenactivisten en vakbondsleiders. Politieagenten forceerden de voordeur en drongen zijn woning binnen, zonder aanhoudingsbevel. Ze namen Dr. Shrestha onder dwang mee. Deze actie had te maken met de protestdag van 20 januari tegen de illegale regering van de koning, en om de terugkeer naar de democratie te eisen.

We ontmoetten Mathura Shrestha - een oude maar vinnige man met hagelwit haar en een donkere bril - verschillende keren op internationale conferenties van de People's Health Movement (PHM), in Bangladesh, India en Ecuador. Hij viel op door zijn principevaste verdediging van de mensenrechten in zijn land. In zijn vele mailberichten - de laatste tijd verzonden van op een onderduikadres - nam hij ook de Bush-politiek in Irak en Afghanistan onder vuur, en sprak zich uit voor het recht op verzet in die landen.

Op 25 januari kregen we een mail van de zoon van Mathura, Pranabh Shrestha: "Ik ben blij te kunnen melden dat mijn vader het heel goed stelt. Zijn arrestatie heeft zijn enthousiasme om te vechten alleen maar verhoogd. Het volk van Nepal zal tot het einde door blijven strijden. Ik vraag jullie om actief de strijd van Nepal voor burgerlijke vrijheden en volkssoevereiniteit te steunen." Een ander mailtje uit Nepal diezelfde dag bracht nog meer nieuws: "De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) en Amnesty International, met zowel hun nationale als internationale vertegenwoordigers, hebben het Police Training Center van Maharajgunj (Kathmandu) bezocht en hebben er Dr. Mathura Shrestha kunnen ontmoeten. Zijn gezondheidstoestand is goed. Ik heb bewondering voor zijn ongelooflijke moed, op zijn leeftijd."

De People's Health Movement, een internationale organisatie die in 90 landen vertegenwoordigd is en waarvan Dr. Shrestha een eminent lid is, eist de vrijlating van de dokter. In een verklaring zegt de PHM "zich niet alleen bezig te houden met het recht op gezondheid, maar ook en vooral met de verdediging van de fundamentele mensenrechten. Elke inbreuk op deze rechten vraagt om onmiddellijk en massaal protest, vooral als het gaat om een daad van een koning die geen enkele legitimiteit heeft, en in de totale afwezigheid van democratie."

Je kan een solidariteitsboodschap sturen (in het Engels) naar mathura.shrestha@gmail.com

intal DOOR:

Deel dit artikel