Dossier: Aanhoudingsbevel tegen president Soedan

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft op 4 maart 2009 een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Omar Al-Bashir, de president van Soedan. Al-Bashir is de vierde staatsleider die voor het Hof moet verschijnen. Daarop heeft de Soedanese regering verschillende hulporganisaties het land uitgezet. Ze beschuldigt hen ervan overdreven bewijzen te hebben aangebracht tegen president Omar al-Bashir.

Veelgestelde vragen over Soedan
De ontvoering van enkele medewerkers van Artsen zonder Grenzen vormt het orgelpunt van een hele reeks maatregelen van de Soedanese overheid tegen hulporganisaties in het land.

Drie medewerkers van AZG België gekidnapt in Soedan
Drie medewerkers van Artsen Zonder Grenzen België zijn ontvoerd in Darfur, een provincie van Soedan. Dat zegt Buitenlandse Zaken in België. Het gaat om een Canadese verpleger, een Italiaanse arts en een Franse projectcoördinator. Twee Soedanese medewerkers werden intussen vrijgelaten.

Soedan en VN reorganiseren noodhulp in Darfur
Na de uitzetting van dertien internationale ngo's uit Soedan heeft de regering samen met een VN-delegatie een nieuw plan uitgetekend voor hulpvoorziening in Darfur.

Soedan zet hulporganisaties het land uit
De Soedanese regering heeft tien hulporganisaties het land uitgezet. Ze beschuldigt hen ervan overdreven bewijzen te hebben aangebracht tegen president Omar al-Bashir. Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft op woensdag (4 maart) een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Bashir.

Uitzetting hulporganisaties bedreigt miljoen Soedanese levens
In Darfur dreigen meer dan één miloen mensen alle hulp te worden ontzegd nadat de Soedanese regering aankondigde 10 internationale hulporganisaties het land uit te zetten. Dit zegt Human Rights Watch.

Reacties op aanhoudingsbevel tegen president Soedan
De temperatuur stijgt in de Soedanese hoofdstad Khartoem sinds de uitvaardiging van een aanhoudingsbevel tegen president Omar Hassan Al Bashir. Een tiental Belgische hulpverleners dreigt uitgezet of geblokkeerd te geraken.

Spanning om internationaal aanhoudingsbevel tegen Soedanese president
Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft vandaag (4 maart) een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Omar Al-Bashir, de president van Soedan. Al-Bashir is de vierde staatsleider die voor het Hof moet verschijnen.

Hulpverleners bang voor represailles in Soedan
Westerse hulpverleners beleven bange uren in Darfur, sinds Westerse media op gezag van een VN-diplomaat beweren dat het Internationaal Strafhof in Den Haag de Soedanese president Omar al-Bashir nu zeker zal vervolgen. De New York Times en het persagentschap Reuters hadden zoveel vernomen, maar het Strafhof heeft in een persmededeling intussen ontkend.

Strafhof krijgt zware kluif aan Soedanese president al-Bashir
Het Internationaal Strafhof in Den Haag wil een arrestatiebevel uitvaardigen tegen de Soedanese president Omar Al-Bashir die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in de West-Soedanese regio Darfour. Aan de controversiële zaak zitten nogal wat haken en ogen, zegt de Egyptische strafrechtexpert Aymen Abdelaziz Salaama.

Lees meer op www.MO.be.

Deel dit artikel